До €10 000 глоба за конфискуван автомобил в Гърция

Неизрядна данъчна регистрация може да доведе до конфискация на автомобила ви при случайна проверка.

Атина затегна митническия контрол

Под ударите на закона попадат чужденци с местен данъчен номер

За българите с имоти в страната няма проблем

Гръцките власти в последните месеци затегнаха митническия контрол, от което, освен гръцки граждани, загазиха и много българи. Често при проверка на граница се конфискуват автомобили поради непознаване на гръцкото законодателство.

Според Указ 247/1988 г. чужди граждани могат да ползват личните си автомобили за професионални или семейни посещения в Гърция за не повече от шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година. След този срок автомобилът подлежи на пререгистрация пред гръцките власти, в противен случай се конфискува.

Конфискацията засяга предимно чужденци, които имат гръцки данъчен номер (АФМ) за местно лице. Живели са и работили в южната ни съседка, но след връщане в родината си данъчната им регистрация не е променена и е останала валидна, независимо че по нея няма движение в продължение на години. Тогава по презумпция властите смятат, че лицето е постоянно пребиваващо в страната.

До 10 000 евро достига глобата за нарушител, чиято кубатура на автомобила е от 3 001 кубика нагоре. За превозни средства 2001 до 3000 кубика глобата е 8000 евро, от 1601 до 2000 кубика е 5000 евро, от 1401 до 1600 кубика плащат 3000 евро, до 1400 кубика тя е 2500 евро. За да си върнат вече конфискуваното превозно средство, българите трябва да платят глобата до четири месеца, след което да изведат возилото извън Гърция.

Управляването на автомобил с пълномощно също не е решение. Според закона ползването на пълномощни за управление на български МПС от страна на постоянно пребиваващи и работещи в Гърция не освобождава упълномощените от задължението за пререгистрация на съответното превозно средство. За да управляват автомобили с български номера е необходимо при напускане на Гърция, където са пребивавали дългосрочно, да прехвърлят данъчния си номер в данъчна служба за чужденци и да имат данъчен представител.

Ако българин, който е работил в Гърция се върне дори и на почивка след време, но данъчният му номер все още не е прехвърлен, ще попадне под ударите на закона и автомобилът ще бъде при евентуална проверка.

Българите с имоти в Гърция, ако имат данъчен номер (АФМ) за чужденец с данъчен представител, нямат проблем и могат да шофират спокойно автомобилите си.

Жертва на тази политика са и самите гърци, основно тези с бизнес в България. За да избегнат плащането на по-високи такси и данъци, те пререгистрират автомобилите си с български номера. В същото време, ако бъдат спрени от пътен патрул, отново заради данъчната регистрация, ще трябва да се простят с автомобилите си.

Налагат наказание и на шофьора, и на пътниците

Взимат книжката, ако пушите в кола с дете

Подпалвачи на пожари олекват с до 30 000 евро

До 5000 евро е глобата за изхвърлен от автомобил фас.

Водачът на автомобил в Гърция ще остане без шофьорска книжка за един месец, ако в колата се пуши в присъствие на дете до 12-годишна възраст. Налага се и глоба от 1500 евро не само за шофьора, но и за всеки друг пътник, който пуши.

Ако превозното средство е за обществено ползване, глобата се удвоява до 3000 евро.

Във връзка с рязкото покачване на температурите и риск от пожари, гръцките власти засилват охраната на рискови горски участъци.

Налагат се високи глоби при палене на огън на открито, както и за изхвърляне на фас от леки автомобили по време на движение. За последното нарушение законът предвижда глоба от 200 до 5000 евро (в зависимост от риска). Право да глобяват имат както полицаи, така и дежурни пожарникари.

Подпалвачите се наказват с глоби до 30 000 евро, като могат да бъдат принудени да платят и разходите по гасене на стихията.

Много от пожарите се причиняват от небрежност - например изгаряне на градински отпадъци, запалване на барбекюта при ветровито време или прехвърчане на искри при заваряване.

Плащат се във всяка пощенска станция

Давността на наложени от КАТ санкции е 20 години

Срокът за издължаване без лихва е един месец

Пътните глоби от всички европейски страни, важат и в България, и не можете да ги избегнете.

Налаганите от гръцкия КАТ глоби се плащат във всяка пощенска станция в Гърция, независимо къде е направено нарушението. Срокът за плащане на глобата е един месец. След този срок глобата се плаща в общината, където е направено нарушението.
За всички чужденци, които имат гръцки данъчен номер като постоянно пребиваващи или собственици на имоти, при неплащане на глоба в посочения срок, тя се завежда в данъчното им досие и се налагат наказателни лихви.

Исковете за събиране на пътни глоби се погасяват по давност след изтичане на 20 години от получаването им.

Във ваш интерес е да платите глобата, защото пътуващите от чужбина може да се сблъскат с неприятна изненада на следващата си ваканция в страната. Глобата може да бъде принудително събрана когато почиващите попаднат на пътна проверка.

Ако сте шофирали в чужбина и получите глоба за пътно нарушение, по-добре не я игнорирайте, а платете бързо. Пътните глоби от всички европейски страни важат и в България. Чуждестранните местни власти изпращат удостоверение за влязъл в сила акт на постоянния адрес на нарушителя. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа