До 20 години затвор за блудствалия с деца в столично училище (обзор)

Ако не беше сигналът, нямаше да заловим педофила, каза директорът на школото

Бил доставчик на хляб от 7 месеца

До 20 години затвор грозят мъжа, блудствал с деца в столичното 17-то училище “Дамян Груев”. 33-годишният Валентин Асенов е задържан за 72 часа и е привлечен като обвиняем, съобщи административният ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова на извънреден брифинг.

Инцидентът с две момичета от първи клас, които той затворил в тоалетна, е станал в четвъртък. Сигналът е бил подаден в петък. Мъжът е отишъл отново в училището, когато там вече е имало полиция, децата го разпознали и така е бил арестуван.

За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание “лишаване от свобода” от 5 до 20 години, поясни прокурор Русинова.

“Досъдебното производство, което сме образували, е за блудство по отношение на две малолетни лица. Основната цел на разследващите и наблюдаващите прокурори беше защита правата на малолетните деца. Затова процесуално-следствените действия, които извършихме с тях, бяха при изключително спазване на техните права”, каза Русинова и поясни, че разпитите с децата са проведени в синя стая, пред психолог и съдия.

В понеделник предстои внасяне на делото в съда с искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

“В снетите му обяснения частично е разказал за случилото се, но не в детайли и не така, както се е случило. Представил е своя версия на случилото се”, каза Русинова. Тя уточни, че и в неговата версия той е извършил престъпления.

Според нея няма значение дали обвиняемият признава или не за блудствени действия. “Той има право да се защитава. За нас са необходими други доказателства, които към настоящия момент считаме, че имаме”, допълни тя.

Асенов е работил към фирмата, която зарежда с хляб училището. Идвал от около 7 месеца, разказа директорът му Антоан Тонев. “Ако не бяха децата, нямаше да заловим педофила”, каза той.

“Първо са разказали на родителите си, после те ни уведомиха и така бързо той бе заловен и спасихме и други деца от посегателства”, поясни Тонев.

Оказва се, че Асенов има регистрация в полицията за кражба преди година. ”Лицето има криминални регистрации, стари. Те не са за някакви сериозни престъпления”, каза директорът на СДВР Ивайло Иванов и уточни, че става въпрос за кражба. По думите му няма данни лицето да и извършвало друг път блудства. “Никой от хората, с които сме работили до този момент, не е имало данни лицето да има такива наклонности”, заяви Иванов.

На въпрос дали мъжът е работил като доставчик в още около 15 училища и дали има други сигнали, той заяви, че ако досега има подадени сигнали, от полицията ще вземат отношение. “До този момент нямаме други сигнали това лице да е извършвало на други места, с други лица такива действия”, уточни шефът на СДВР и допълни, че домът на мъжа е обискиран.

Коментари

Задължително поле