На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Дреме ли убиец в детето ви? “Триадата на Макдоналд” дава отговор на много въпроси за подрастващите

Младеж застреля тази седмица 17 души в американско училище. Дали може отрано да се познае дали подрастващият има склонност към насилие и е потенциален сериен убиец?

Според психолози още когато детето е на три години, се появяват знаци, показващи, че то може да се превърне в психопат в бъдеще.

Действията на родителите понякога карат децата да демонстрират тези типове поведение. Проблемът е, че родителите обикновено не смятат, че те са притеснителни.

Интернет сайтът Bright Site публикува някои основни характеристики на децата с психопатични черти. Много серийни убийци се държат по този начин в ранното си детство, но за съжаление – никой не е забелязал това навреме.

Да започнем с т. нар. “Триада на Макдоналд”. Това са 3 признака в поведението на детето, които показват с много голяма вероятност, че то ще бъде склонно към насилие в бъдеще – жестокост към животните, съчетана с нощно напикаване и пиромания.

Триадата е създадена от Дж. М. Макдоналд, американски психиатър, който анализира поведението на около 100 престъпници.

1. Жестокост към животните
Жестокостта към животните е един от най-очевидните признаци на психопатично разстройство при децата. Ако обясните на детето, че не е добре да дърпа опашката на котката или каишката на кучето, то ви разбере и не повтаря тези действия в бъдеще, нямате за какво да се притеснявате.Но когато децата насилствено злоупотребяват с животни или дори ги убиват, тогава е време да се намесите и да предприемете действия. По този начин бъдещите серийни убийци изразяват гнева си върху абсолютно беззащитни животни. Нещо повече, те често убиват жертвите си по същия или подобен начин, по който нанасят вреда на животните Връзката между злоупотребата с животните и психопатията е толкова очевидна, че американското ФБР дори регистрира случаите на жестокост към животни в техните годишни доклади. Американският сериен убиец Джефри Дамър, известен като “Канибала от Милуоки”, е известен с жестокостта си към животни в детските си години. Той е осъден за убийството и разчленяването на телата седемнадесет мъже и момчета.

Пироманията е начин детето да изразява гняв и отвращение.
Пироманията е начин детето да изразява гняв и отвращение.

2. Пиромания
Пироманията, или патологичното влечение към подпалване, е вторият знак. Това е друг начин детето да изрази гняв и отвращение.

 

 

 

 

 

3. Нощно напикаване

Извергът Андрей Чикатило, известен като “Канибала от Ростов”, страдал от нощно напикаване. Той е признат за извършител на над 50 убийства и е осъден на смърт. Разстрелян с куршум в тила на 14 февруари 1994.
Извергът Андрей Чикатило, известен като “Канибала от Ростов”, страдал от нощно напикаване. Той е признат за извършител на над 50 убийства и е осъден на смърт. Разстрелян с куршум в тила на 14 февруари 1994.

Разбира се, няма 100% гаранция, че едно дете, което е на 6 или повече години, и се напикава в леглото, ще се превърне в бъдещ маниак. Това разстройство обаче често предизвиква актове на палеж, жестокост към животни и много други неща, защото е унизително за детето. В резултат на това то се ядосва и обижда. Ако родителите не реагират добре на факта, че детето им има такива инциденти от този род, или ако приятелите му се подиграват, това може да го накара да направи грешния ход. Например, Андрей Чикатило, който страда от нощно напикаване, е най-ужасяващият маниак на Съветския съюз. Майка му го бие всеки път, когато намокри леглото. Малко по-късно той се превръща в “Канибала от Ростов”, обвинен за убийството и изнасилването на 53 души, предимно деца.

4. Нарушения на правилата
Едва ли има някой, който да не е нарушавал правилата или да е лъгал в детството си. Всяко дете е било в ситуация, в която разбира, че трябва или да излъже, или да се придържа към истината и да понесе наказанието си. Но децата с психопатични черти разбират нарушението на правилата много различно: от това действие те се радват на приток на адреналин. Същото важи и за адреналина, който хората изпитват, когато крадат.

5. Лъжи без угризения
Ако детето лъже, защото се страхува, че ще бъде наказано, можете да разберете причината то да не казва истината. Но ако детето просто обича да лъже без угризения и с много уверен израз на лицето – това е причина да се притеснявате. Може би то просто харесва процеса на изричане на лъжа. Друго важно нещо: когато дете, което има психопатични черти, е заловено, то се ядосва и дори изпада в истерия, което е друга форма на манипулация. Но то не се ядосва, защото ще последва наказание, а защото лъжата му е открита. Разбира се, може би това дете не е психопат, но няма нищо лошо да потърсите и мнението на специалист.

6. Тормоз
Не всеки насилник е бъдещ маниак. Хората могат да станат насилници поради много причини: може да търсят внимание, да искат да изглеждат като родителите си, техните идоли и т.н. Има обаче един признак, който може да ви помогне да откриете насилника с психопатични черти: той унижава други хора, просто защото изпитва радост от това.

7. Нечувствителност
Децата с психопатични черти не демонстрират страх толкова лесно, колкото техните връстници, и не усещат стрес на същото ниво. Нямат представа какво е състрадание. Любопитен факт е, че ако дете е израснало в добра среда, но след 5-годишна възраст се среща с някакво насилие в живота си, шансовете то да стане психопат са много по-ниски, защото съзнанието му е имало достатъчно време за формиране. Това означава, че родителите носят огромна отговорност не само за здравето на детето, но и за начина, по който то вижда света. И ако забележите някакви отклонения, винаги е по-добре да се консултирате със специалист, отколкото да се опитвате да се справите сами.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Е,щом опираме до това не само камери, а и скенери да вкарат в детските ясли, за да спят българските овци спокойно! Говеда сте! Това е единствената и вярна инвестиция за пенсията на всеки, който възпитава дете иначе ще го духате, ако се надявате тази система да ви устрои старините. Запомнете го от дедо си Спас! Чакат ме да падна у стреките като вол, че да ми лапнат вноските, за това ме карат днес да блъскам до 65 след като и категорията на труд ми отнеха червените кучета. Който остане да му мисли! Аз съм ги проклел отдавна!

  2. е имал съм четири от пет като дете? това какво значи че трябва да се стягате тия дни ли?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.