Дупница и Кюстендил пред криза с боклука

Никоя община не иска да приеме отпадъците им

Пред сериозна криза с отпадъците се изправят общините Кюстендил и Дупница, алармираха от общинската администрация администрацията. След Перник и Самоков, и Костинброд отхвърля молбата на Дупница да приеме отпадъците на общината временно, съобщава БНР.

Общината в Дупница има буквално броени седмици - до октомври, за да сключи договор с друга община в радиус от около 100 километра, която да приеме отпадъците й. Сегашното сметище над жилищен комплекс "Бистрица“ затваря след 1 януари догодина по разпореждане на екомонистерството.

В същата ситуация е и община Кюстендил, не скри кметът Петър Паунов. Той каза, че са изпратили официално молба до общинските управи в Перник, Враца, Костинброд да поемат отпадъците й. И чакат отговор.

Поради административни причини и водени съдебни дела проектът за изграждане на модерно депо за преработка на отпадъци край с.Джерман, където трябваше да се преработва боклука на 6 общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно, се проваля. Според администратори спасителен вариант за тези общини е заводът за преработка на боклук в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България