Дъждовете съсипаха 1300 дка ниви в Монтанско, зърното е с лошо качество

Близо 1300 дка посеви са унищожени от поройните дъждове в област Монтана. Заради валежите и забавената жътва добивите в региона са паднали, а качеството на голяма част от зърното е лошо, заявиха агроексперти.

В областната дирекция „Земеделие” в Монтана са постъпили 14 заявления за пропаднали от потопите площи, които специалистите проверяват. Направените досега огледи са установили, че дъждовете и бурите са съсипали 400 дка пшеница в района на село Ерден и 880 дка с рапица край селата Аспарухово и Ерден.

Заради валежите и подгизналта почва на много места комбайните дни наред не можеха да влязат в масивите, а зърното започна да покълва на класовете. Добивите пък паднаха от 513 кг от декар в началото на жътвата до 446 кг/ дка. По-голяма част от есенниците – около 245 000 дка вече са прибрани, но все още има и неожънати ниви, споделиха фермери. Проливните и непрекъсващи с дни дъждове са се отразили зле и на качеството на зърното, то е с ниски показатели, а пробите са показали покълване на 0,5 до 20-30 % от прибраното жито, заявиха специалисти. Според тях повечето от тазгодишната зърнена реколта ще се използва за фураж, а делът на житото, годно за хляб, е малък.

„Сделки със зърно от новата реколта все още са малко. Търговци и фермери изчакват и оценяват ситуацията. Цените са движат от 240 до 260 лева за тон фуражно зърно, а за хлебната пшеница стопаните искат от 280 до 320 лева за тон!”, каза представителят на Софийската стокова борса в Монтана Борис Ангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България