Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Майк Пенс: САЩ ще се борят, за да гарантират поражението на „Ислямска държава“

Сергей Полунин изгонен от Парижката опера „Лошото момче на балета” обиди гейовете, жените и дебелите

Мъж е пострадал след удар в мантинела на пътя Пловдив – Карлово

25-годишна жена е убита в столичния квартал „Банишора“ По първоначални данни извършител е нейният приятел, който е опитал да се самоубие

Фокуси със сирене въртят търговци и производители Вдигат водното съдържание и сухото мляко в продукта

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Ердоган: Дейтънското споразумение трябва да се преразгледа, защото то „не решава бъдещето на Босна и Херцеговина“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 17 януари 2019

Грипната вълна се разраства

Канадски гражданин е отвлечен от ислямисти в Буркина Фасо

Държавата е длъжница на майките и децата

Съвременните родители не са подготвени за предизвикателствата и отговорността на родителството и нерядко го възприемат като задължение на околните

 

Живеем в един все по-глобализиращ се свят с развити технологии, вкл. и в семейния бит, както и в условия на динамична информационна среда. Субективното усещане за неудовлетвореност сред българските родители се базира на сравненията, които те правят между социалните политики на други държави. България е на първо място в ЕС по бедност, като основните показатели са: доходи, безработица, образование, здравеопазване, жилищни проблеми. Семейната политика е съвкупност от мерки и институции, които имат за цел да закрилят и стимулират семейството.

Според българското законодателство държавата е длъжна да подпомага семейството, да насърчава отглеждането на децата в естествената им семейна среда, както и да осигурява при нужда подходяща защита. Най-голяма грижа следва да се полага за семейства в затруднено положение. Семейството трябва да разчита на адекватна социална защита, която включва икономически статут, условия на живот, солидарност между поколенията.

Очевидно обаче държавата няма ясна и конкретна визия за подкрепа на българските семейства. Споменава се само формално в официални документи, стратегии и доклади на институции, насочени към подобряване живота на децата и техните родители. Безспорен факт е, че броят на “децата, отглеждани от държавата”, не намалява въпреки скъпия и продължителен процес на деинституционализация.

Експерти от Института за изследване на населението и човека към БАН проучиха нагласите и очакванията за работещата в момента система за семейна политика в България. Бяха организирани фокус групи с родители с 1-2 или повече деца, родители на деца с увреждания, самотни родители и родители от ромската общност. Резултатите показват, че държавата е в огромен дълг по отношение на социалната политика.

От друга страна, съвременните родители не са подготвени за предизвикателствата и отговорността на родителството и нерядко го възприемат като задължение на околните, а не като тяхна отговорност. Особено изявено е сред една определена малцинствена група, която преимуществено разчита на социално подпомагане.

Но не само родителите от тази група не полагат нужните грижи за възпитанието на децата си. Семейните и националните ценности и традиции следва да се градят в семейството, да се възпитават у децата още от най-ранна възраст, а не да се разчита това да става едва в училището и да се вменява в отговорност на учителите.
Вярно е, че в столицата не достигат места в детските ясли и градини, както е вярно, че отпусканите от държавата средства за подпомагане на майчинството у нас са обидно ниски, че защитата на бременността и майчинството не е на ниво. Не са редки и случаите на работодателска дискриминация спрямо бременните. Но всичко това не е от липса на законодателство, а от занижен контрол от страна на органите на изпълнителната власт и администрацията. Няма да е пресилено, ако кажа, че е резултат и на ширещата се корупция и чиновническо бездушие.

Навярно това е причината за неудовлетвореността на 91% от участниците в изследването, които смятат, че социалната политика за подкрепа на семействата в нашата страна е неефективна. В тази връзка обаче моето лично убеждение е, че националната ни политика и усилията на всяко правителство трябва да бъдат преимуществено насочени към повишаване качеството на образование, както и за насърчаване отглеждането на децата в здрава семейна среда.

Цялостната семейна политика в ЕС включва данъчни мерки и семейни надбавки, насърчаване на равни професионални възможности на жените и мъжете, грижи за децата и лицата в зависимо положение, възможност за добро съвместяване на професионалния и семейния живот (отпуск на родителите, непълно работно време). Духовното, здравното и образователното благоденствие на децата трябва да бъде основен елемент във всяка семейна политика. Родителите да бъдат отговорни към отглеждането и възпитанието на децата си, да се спре безотговорното раждане и изоставяне на деца, както и да се даде възможност на родителите да съвместяват своите семейни и професионални отговорности с участие в обществено-политическия живот на страната.

В скандинавските страни е отделено специално внимание на равенство между бащите и майките както в професионален, така и в семеен аспект. Още от 70-те години се използват социално насочени политики за професионално обучение, които позволяват по-качественото съвместяване на семейния и професионалния живот. В Швеция са извършени реформи в областта на родителските отпуски, на услугите, насочени към децата в най-ранна възраст, както и специално данъчно облагане на семействата.

Във Финландия още през 1988 г. е въведена надбавка за отглеждане на децата при домашни условия. В Норвегия се признава трудът и се дават средства на родителите, които отглеждат децата си на пълен работен ден.

Франция пък е известна със своята семейна политика с традиции, стабилност и последователност, справедлив данъчен режим, финансови добавки, специални платени отпуски, услуги за отглеждане на деца от 0-3 години, както и безплатна детска градина след 3-годишна възраст. Разбира се, целта на семейните надбавки е да компенсират разходите, които поема семейството за всяко едно дете. Франция е една от страните с най-висок процент на трудова заетост при жените и най-висок коефициент на раждаемост.
Германия, която е известна с критичното си демографско положение, от няколко години има амбициозна социална политика. Въведени са форми за гледане на деца с адаптирано работно време, а също така и отпуск от 14 месеца, платен в размер на две трети от заплатата. Отпускат се и специални помощи на бедните семейства. Семейната социална политика трябва да включва цялостна закрила на семейството, социално осигуряване на майките и децата, отпускане на помощи за бедни семейства, грижи за възрастните, инвалидите и хората в неравностойно положение. Крайният резултат е осигуряване на перфектна социална закрила и стремеж към благоденствие на страната.

В изследване на Световното движение на майките сред 11 000 майки се посочват конкретните им искания – съвместяване на семейния живот с трудовата заетост, обществено признание на огромната им роля като майки и на трето място – необходимостта от повече време за грижи за децата.

Според мен значими фактори за успеха на семейната политика на България са въвеждането на подходящи мерки за съвместяване на професионалния и семейния живот, предотвратяване на бедността сред българските семейства, последователност и усъвършенстване на семейната политика съобразно интересите на детето и независимо от доходите на семейството.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. „Франция пък е известна със своята семейна политика с традиции, стабилност и последователност, справедлив данъчен режим, финансови добавки, специални платени отпуски, услуги за отглеждане на деца от 0-3 години, както и безплатна детска градина след 3-годишна възраст.“ Франция е известна с това. Бългерията е известна с една определена малцинствена група, която преимуществено разчита на социално подпомагане.

  2. Бла-бла-бла. Всеки знае да се сравнява с Франция, Швеция и Норвегия. Освен родителите на опашката могат да се наредят учителите (скоро даваха филм за условията, в които се учат децата във Финландия). Лекарите в Германия също са несравними с нашите лекари. Полицаите, военните и така нататък. Накрая и премиерът може да му се поиска заплата равна на тази в ъв Великобритания. Истината е, че в Европа има малко страни по-бедни от булгаристан и те не са членки на ЕС. Другата истина е че 1989 године страната ни беше на същото място – не е мръднала надолу. Страната ни и тогава с усещане на по-богата от Румъния, защото последните пет години тодор взе заеми да купи с тях храни, та недоимъкът не се чувстваше така както в Румъния. Но дефицитът беше повсеместен. Сега няма дефицит, но няма и пари. А сравненията с Франция и Норвегия и Швеция са смешни. Норвегия е с най-богатия пенсионен фонд в света, надвишаващ БВП на Б-я, а са под 6 милиона души. Там никой не пищи от мигранти, защото имат пари, дават пари и мигрантите се държат прилично да не ги изгонят.

  3. “Другата истина е че 1989 године страната ни беше на същото място – не е мръднала надолу.“Разбира се като живели по това време не можем да се съгласим с Перпендикуляр. Храни България имаше (по това време) да изхрани още две Българии и никой не гладуваше. Ние самите бяхме много изненадани, когато преди повече от 20 г, четейки нордхамер класация за европа и света, видяхме, че България беше на едно от предните места. И се водеше развита държава. Едни от критериите бяха детска смъртност, достъп до здравеопазване,зъболечение, наличие на собственост, образование от средно до висше, и някои други соц. придобивки. Вече сме забравили. И в същото време се оказа, че тук в Канада и САЩ много хора са живеели по-зле от нас тогава, а за образованието( тогава) и не говорим. Разбира се може да е била по-бедна от Франция, Германия, Англия. Но има огромна разлика между бедността в България тогава и сега. Освен товам ако са били толкоз добре материално западняците, нямаше да се стискат и тогава и сега за 2-3 $/евр. Стигна се до положението миналото лято ние да купуваме кафе по 1 евро на френдове от нардхамер и зап европа. Много имаме да пишем по този въпрос…

  4. Не само от Франция, ФРГ и Англия. Бегето беше много по-бедна от Италия, Австрия, всичките скандинавски страни, , за Бенелюкс и Швейцария да не говорим. Югославия беше за нас като Запад. По-бедна беше и от Гърция и Испания.Беше чувствително по бедна от ГДР, Чехословакия, Унгария. Полша се влоши последните години, но пак бяха по-добре от нас. Както се казва в лозунга : 45 победни години!!!

  5. Преди 1989 г. единствената по-бедна страна от нас в Европа беше Албания. Там др. Енвер Ходжа ги държеше в изолатор. Помня албанците, които идваха за Пловдивския панаир трепереха. С румънците бяхме на кантар, Чаушеску тях ги остави без заеми. По-бедно от българите живееха и в братския СССР, но там поне знаеха защо.

  6. “Преди 1989 г. единствената по-бедна страна от нас в Европа беше Албания.“ А след 89 година България е вече богата страна с 3000 еврета мес. заплатка, с модерно мед. обслужване за всички, мн. добри соц помощ, високи пенсии, чудесни грижи за децата/семейството и никаква безработица:) :))) Добре, че пенко пишурката ни изясни ситуацията, че ние не я знаехме:) То човек не мож да бъде компетентент по всичко, нали:)))

  7. Някои другари и то не малко получават по 3000 еврета месечна заплатка. Тя другарката Нинова ги знае и затова иска скала за данъците да ги обложи. Ако вие не ги знаете, питатйте др. Нинова – те съвсем не са толкова малко, иначе др. Нинова нямаше да се хаби за двама трима души. Други получават и по повече. Скоро вашия вестник спомена за лекари с 60.000 лева заплата. Дай Боже всекиму, както се казва. А дотогава ще се задоволяваме с 900-1000 лева средна месечна заплата. Който не му харесва – в Русия дават повече.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.