Ротари клуб дари на Община Велико Търново проект за възстановяване на емблематичната зала във Военния клуб Театралният салон изгоря при пожар преди 5 години и от тогава е неизползваем

Правителственият „Фалкон“ с премиера Борисов на борда приземен ръчно на летище София

Търговец на гласове наказан с 11 месеца затвор условно

Велико Търново влезе като дестинация в каталозите на най-големия румънски туроператор

Деси Слава откровено за следродилната депресия Трябваше да отмине по-бързо, признава певицата

7 водещи архитектурни бюра подадоха проекти за реконструкция на пл. „Св. Неделя“

Руски военни се разположиха в американска база в Сирия (ВИДЕО)

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от статуята в центъра на София

Стефан Данаилов излезе от комата

Задържаха крадец на бебешка количка от жилищен вход

Владислав Горанов: Проблемът с фалшивите болнични не е само в България

Невиждани снимки на Андреа без фотошоп

Съдът в Перник разпореди повторно броене на бюлетините за общински съветници

Стефан на Гала с равносметка за последната година

Борис Джонсън няма да удължава транзитния период след Брекзит

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

Току-що бяха представени последните резултати от проучването на празните опаковки, с които се измерват нивата на незаконна търговия у нас. Как ще ги коментирате?

– Данните са от независимо изследване на Нилсен, организирано от пет тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“, част от която е и Бритиш Американ Табако в България. С проучването, което провеждаме от 2010 г. насам се измерва нивото на незаконна търговия с цигари в страната чрез събиране и анализ на празни опаковки от цигари през всяко тримесечие.

Представихме последните резултати за тази година до момента, като за пореден път те показват тенденция за поддържане на ниски нива, както и регистрират най-нисък дял до момента от провеждане на изследването, а именно 3,4% към средата на 2019 г. при над 30% през минали години. Успоредно с това, ако трябва да сравним страната ни по този показател с други държави-членки, където се провежда същото проучване, България е отново с най-ниски нива.

Постигнатото до момента у нас е пример за силно изразените ангажименти за работа както на правителството, така и на всички право-охранителни органи на базата на ефективната координация между тях. Всичко това доведе до тези изключително ниски нива на нелегалната търговия в страната, за което бихме искали да им благодарим. В тази връзка, приветстваме и инициираните промени в Наказателния кодекс, които последваха след разбиването на нелегалните фабрики в страната. Намаляването на нелегалната търговия от една страна предпазва пазара от продукти с неясен произход, а също и увеличава приходите в държавния бюджет.

Вярвам, че в това отношение работата и сътрудничеството на държавните институции и индустрията ще продължат и занапред.

– В ЕС от тази година се въведе  т.нар. система за маркиране и проследяване на цигарите и тютюна за пушене. Какви са вашите наблюдения и успешно ли е имплементирана системата в България?

– Няма как да не отбележим, че страната ни беше една от първите в ЕС, която навременно стартира системата. Това се случи благодарение на изключителната работа на отговорните институции у нас в лицето на Министерство на финансите, Агенция Митници и Печатницата на БНБ. Това включваше издаване на уникалните идентификатори за опаковките чрез назначаване на издател на идентификатори за пазара у нас.

Това е една от най-мащабните системи в ЕС, която се прилага в нашата индустрия. Системата за маркиране и проследяване на тютюневите изделия влезе в сила от 20 май тази година, като тя обхвана цигарите и тютюна за пушене с основна цел противодействие на незаконната търговия. Благодарение на нея може да се проследи движението на една потребителска опаковка от производителя до първия обект за продажба на дребно на съответния пазар, където продуктът е реализиран.

– Как виждате бъдещето на тютюневата индустрия?

През последните няколко години тютюневата индустрия претърпя много промени по отношение на нови и допълнителни регулации, както и с актуалните тенденции, които се наблюдават. В момента се намираме в нова ера на развитие в своята дългогодишна история. Така, например, част от работа на БАТ през годините е насочена към множество иновации и проучвания за оценка и разработване на потенциално по-малко рискови продукти, които са част от портфолиото на БАТ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.