Държавата плаща от 5 до 20% от оборота, ако фирмата е затворена заради пандемията 

Снимка: Булфото
Работещите в заведенията, които ще бъдат затворени от събота, могат да получат обезщетение от 24 лв. на ден. 

Най-нисък ще е процентът за търговията, 20 на сто се предлага за заведенията

Превеждат по 24 лв. на работник след 21 декември

Държавата ще покрива част от оборота, който ще загубят фирмите, които ще спрат дейност заради епидемичната обстановка в страната. Обсъжда се за различните икономически дейности процентът да е различен, обясни за “Труд” Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Така например за фирмите от търговията той може да падне под 5 на сто, защото оборотите там са големи. В същото време при тях остават основно постоянните разходи, защото, след като затворят, те няма да зареждат нова стока, обясни Велев. За заведенията се предлага държавата да покрива 20 на сто от оборота им за същите месеци на миналата година. Все още обаче текат изчисления и се събират данни от Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт. Трябва да се видят оборотите за миналата година за всяка икономическа дейност, какви са постоянните разходи за всяка от тях и колко са заетите. Тези сметки са важни, за да не се получи накрая, че някои дейности ще излязат на печалба от това, че няма да работят, посочи председателят на АИКБ.

От бизнеса предлагат компенсацията да се изплаща месец за месец, защото фирмите вече нямат резерви.
Припомняме, че в сряда здравният министър издаде нова заповед, с която въведе по-строги противоепидемични мерки. Те влизат в сила в 23.30 часа на 27 ноември и ще важат до 21 декември.

Според социалният министър Деница Сачева тази заповед ще засегне 356 хиляди души. Затова социалното министерство да има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, обясни тя. Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни.

Обезщетението от 24 лв. на ден, което държавата дава на работещите в затворени заради коронавируса бизнеси, може да се ползва за срок от 60 дни. Парите ще се изплащат в рамките на до 10-12 дни след изтичането на срока на принудителното оставане вкъщи. Това означава, че в затворените от утре бизнеси, парите ще бъдат преведени след 21 декември, за когато е обявен краят на новите мерки. Сачева се ангажира, че заявленията ще бъдат обработени бързо и “целта ще бъде хората да имат пари за празниците”.

Коментари

Задължително поле