Държавата e решила да се справи с безработицата в най-бедните райони 14 общини от трите области Северозападна България са включени в пилотната програма

Снимка: Архив

Държавата e решила да се справи  с безработицата в най-бедните райони. Социалното министерство отпуска 2 милиона лева, за да намали безработните в общините, където всеки трети е извън пазара на труда, съобщи bTV.

14 общини от три области са включени в пилотната програма, чиято цел е трайно безработните да бъдат обучени да повишат квалификацията си и да се върнат отново на пазара на труда.

Това са общини само в Северозападна България. Причината е, че безработицата там е между 30 и 60 на сто.

Програмата е насочена основно към няколко групи – младежи до 29 г., хора, които от години са без работа и такива, които са на социални помощи.

Kандидатите за работа трябва единствено да са регистрирани в Бюрата по труда.

„Приоритетно ще бъдат включени хора на социално подпомагане, идеята е тези лица да не получават социални помощи, а да могат да изкарват финансови средства чрез полагане на труд”, заяви Искрен Ангелов.

Парите за безработни ще стигнат за наемане на работа на около 830 души. Ангажиментът обаче е само за четири месеца и не е ясно дали след това тези хора отново няма да са извън пазара на труда.

Според разчетите на социалното министерство безработицата в тези 14 общини трябва да спадне с десет на сто.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Хахаха 2 млн левчета..Поредната пдигравка на т.нар. “правителство“..Защо не поискате малко парета от банкерите, чийто подметки лижете или некои от монополните мафиозии. За тях със сигурност 2 млн. лъвчета са нищо:))) подигравка с хората…хранят маймуни с трици:)) Но соц. министрина ще каже, че и това им е много:)) позор

  2. Значи правителството на ГЕРБ започна да предлага и вицове. Макар и не много умни. Защото да започнеш борба с безработицата в една тотално закъсала около шестмилионна държава с два милиона лева, е баш анджак чиста подигравка с народа, и то не много умна. Главата, която е измислила този идиотизъм очевидно не е за два крака, а за четири, защото от толкова акъл тя толкова е натежала, че два крака са недостатъчни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.