Държавният глава Румен Радев на Петербургския международен икономически форум: България гради мостове между региони и култури (обзор)

Държавният глава Румен Радев се срещна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и призова световната организация да използва в по-голяма степен способностите си да предотвратява възникващите кризи.

Пред делегации от 75 държави президентът държа реч на български, но накрая се обърна на английски към участниците с призив да инвестират в страната ни

Цитира думите на акад. Дмитрий Лихачов, който нарече родината ни “държава на духа”

Устойчивото развитие на света е невъзможно без устойчиво доверие. Моето участие във форума е признание за способността на България да изгражда мостове между различни региони и култури. Това заяви държавният глава Румен Радев вчера в Санкт Петербург на международния икономически форум пред делегации от над 75 държави, посветен на целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г.

Той благодари на колегата си Владимир Путин за възможността да се включи в работата на форума. „За мен е чест да бъда редом и с президента Си Дзинпин”, каза Радев. Той допълни, че участието на президента на седеммилионна България и премиерите на Словакия и Армения с двама от световните лидери e послание за важността на една от основните идеи на устойчивото развитие - че то е достижимо само с приноса на всички държави.

] Много е важно децата да не прекъсват връзката с България и да не забравят родния език, културата, традициите и обичаите, каза президентът Румен Радев на среща с наши сънародници, живеещи в Санкт Петербург.
Много е важно децата да не прекъсват връзката с България и да не забравят родния език, културата, традициите и обичаите, каза президентът Румен Радев на среща с наши сънародници, живеещи в Санкт Петербург.

Президентът говори, че е необходим нов, наднационален мироглед на граждани на планетата, който младите вече имат, а политиците още не могат да си позволят. Така, според него, светът остава поле на конкуренция и конфликти между държавите. И природата отправя императивна покана политиците да надмогнат ограниченията на своите егоизми. “Нашите предшественици преодоляха противоречията и установиха следвоенния глобален ред в името на мира. ООН бе неговият ключ. В зората на студената война те проявиха тази мъдрост. Днес ние трябва да сторим същото, този път в името на оцеляването на планетата”, допълни Радев. Държавният глава разви тезата, че устойчивото развитие предполага предотвратяването на финансови кризи, а с това и по-прецизно регулиране на финансовите пазари за снижаване на риска. Изисква и глобален консенсус срещу корупцията, която придоби транс-граничен характер, срещу прането на пари и укриването на данъци, както и за ограничаване на офшорните зони.

“Устойчивото развитие е етап в културното съзряване на човечеството. Негов фундамент е взаимното признаване и приемане на националните културни кодове. Тъкмо липсата на културна комуникация е в основата на възприемането на “другия” като противник. Ще цитирам един бележит българин - Гоце Делчев, който преди повече от 120 г. заявява: “Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите”. Отбелязвам това, защото моята страна се гордее със своя принос в световната културна съкровищница. Един виден гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, наричаше родината ми “държава на духа”, заключи Румен Радев. Президентът произнесе речта си на български език, но накрая призова на английски участниците във форума да инвестират у нас, тъй като страната ни предоставя добри условия за бизнес.

Отстъплението от многостранната дипломация застрашава сигурността и стабилността и е предпоставка за генерирането на кризи. Това беше пък общата позиция на държавния глава Румен Радев и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които проведоха вчера по-рано среща в рамките на форума.

“Всички ние имаме общ дълг и отговорност да пазим езика, културата и традициите си, независимо колко далеч от родината се намираме. Много е важно децата да не прекъсват връзката с България, защото ако следващото поколение не познава езика, културата, традициите и обичаите, ние ще загубим тези млади хора като българи”, каза Румен Радев на среща с представители на българската общност в Санкт Петербург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България