Държавният департамент на САЩ: Намерението на Вашингтон е да спре „Северен поток 2“

Компаниите-изпълнители на „Северен поток 2“ (СП2) могат да избегнат американските санкции, единствено ако прекратят работа до 20 януари 2020 година – в течение на 30 дни от подписването на бюджета на САЩ, чрез който се налагат санкции на руските газопроводи, съобщиха от Държавния департамент, като подчертаха изрично, че намерението на Вашингтон е да спре проекта, предава ТАСС.

„Съединените щати ще наложат санкции, ако компаниите, свързани със строителството, незабавно не демонстрират намеренията си да спрат работа. Фирмите, свързани със строителството, трябва да завършат работата в рамките на 30 дни. Всяка компания, участваща в проекта "Северен поток 2", трябва внимателно да обмисли какво ще означава нейната дейност“, се казва в документа. „Намерението на САЩ е да спре "Северен поток 2“, подчерта Държавният департамент.

Ведомството добавя още, че държавният секретар Майк Помпео ще подготви в рамките на 60 дни отчет за Конгреса на САЩ, в който ще бъдат изброени компаниите, които според американската страна нарушават санкциите на САЩ.

"Правителството на Съединените щати силно подкрепя диверсификацията на енергийните доставки, тъй като наличието на няколко варианта намалява ролята на геополитиката на енергийните пазари, намалява крайната цена за потребителите и повишава енергийната сигурност на различни страни. По-специално, според оценките достъпът до втечнен природен газ от САЩ е позволил на европейските потребители да спестят 8 милиарда долара, тъй като те са успели да договорят по-ниски цени със съществуващите си доставчици“, поясняват от Държавния департамент.

Коментари

Задължително поле