На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Дьо Кабан падна в протестърския „дьо капан“

 

Франция натири посланика си от София по африканските степи

 

Бившият френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан беше преназначен в Буркина Фасо. Закотвянето му в 20-ата най-бедна държава в света не може да се тълкува по друг начин освен като тежко наказание за дипломата.

Дьо Кабан направи немислимото за един посланик – започна да се държи като активен политик. За главата на една дипломатическа мисия е недопустимо да води антиправителствени протести, да заклеймява с крайни позиции български институции и да се намесва не само във вътрешнополитическите, но и във вътрешнопартийните работи на една държава.

Тук трябва да разграничим категорично „правилността“ на позициите на Дьо Кабан с тяхната допустимост като посланик. Да, българската прокуратура има много трески за дялане, макар че през последните години вече има няколко успешно завършили дела срещу висши държавни служители. Българският съд също далеч не е на висота, а разбиването му на два лагера (не без помощта на френския посланик) допълнително парализира ефективността му. Можем да продължим с българските медии, с критиката към определени партии, и т.н. Все теми, по които позициите на Дьо Кабан са съдържали малко или много истина, но са били абсолютно недопустими за коментиране от действащ посланик.

А тази недопустимост произтича от простия факт, че думите на един посланик са думи и на неговата държава. Тоест, ако той каже, че българската прокуратура не работи и българският прокурор трябвало да бъде сменен, това означава, че неговата държава казва същото. Но ако това е така, защо неговата държава приема на следващия ден на официална среща българския главен прокурор, че дори и официално квалифицира срещата като успешна?

Като страна основателка на Европейския съюз Франция има достатъчно власт да контролира българските институции чрез официалните механизми на Европейския съюз. Съответно Франция уважава заключенията, достигнати от тези механизми, и те са в сърцевината на нейната политика към България. Френската държава никога не би окачествила българските институции по какъвто и да било краен начин, особено когато това противоречи с европейските оценки. И тук следва да се запитаме – тогава защо Дьо Кабан говореше като политик, а не като посланик?

Безспорен факт е, че Дьо Кабан се превърна в едно от остриетата на „Протестна мрежа“ и медийната група „Капитал“. Тезите на френския посланик се припокриваха почти изцяло с тезите на гореспоменатата мрежа от организации и той намираше повече от безкритично журналистическо отношение в съответните медии. Да не забравяме, разбира се, че съпругата на Дьо Кабан е българка и изключително близка със семейство Прокопиеви.

Предвид това, че Дьо Кабан няма какъвто и да било опит като посланик преди назначението си в България, той най-вероятно е бил подлъган от гореспоменатата група за натиск и лобизъм. Поканен веднъж-дваж в лъскавите офиси на „Шейново“ и „Иван Вазов“, французинът е бил омаян от сладки приказки за борба с мафията и инсталиране на правилните хора в правилните властови позиции. Добавете и 2-3 гранта от „Америка за България“ за авторитет и магията за пред наивния французин е готова.

Второто доказателство за неправомерното включване на Дьо Кабан в мрежата на протестърите е неговата тотална готовност да обслужва ПП „Зелените“ и неправителствените организации от коалиция „За да остане природа в България“. Френското посолство и Френският институт през последните години се превърнаха във винаги готови партньори и плацдарми, легитимиращи тежестта на псевдоеколозите в България.

Стигна се дори и до конфликт между френския бизнес и френското посолство, тъй като не една и две френски инвестиции бяха спрени и осуетени от българските  „природозащитници“. Като вземем предвид мащаба само на два от тях – проекта „Супер Рила“ на „Компани де-з-Алп“ и участието на енергийния гигант „Електрисите дьо Франс“ в черноморската част на „Южен поток“ – можем да бъдем сигурни, че френското външно министерство е получило не едно и две оплаквания от задругата на Дьо Кабан с българските „зелени“.

Какво точно са обещавали българите на френския посланик, надали някога ще научим. Но със сигурност няма да го получи, след като френската държава го натири да се гони със слонове и крокодили по африканските степи. В крайна сметка, наивният Дьо Кабан падна в един хитроумен протестърски „дьо капан“ – използван и изплют от родните грантаджии с еднопосочен билет за Буркина Фасо.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Не подхожда на една от най-големите медии в България да не подписва аналитичен материал, особено свързан с дипломат на страна-партньор на България.
  Жалко за българската журналистика, която умря, изпаднала в собствения си „дьо капан“…

 2. Най-после след сериозното му вмирисване с грубата му намеса в българската политика „Франция натири посланика си от София по африканските степи“ .

 3. Заглавието се нуждае от малко ремонт. Не „Дьо капан“, а „Льо капан“
  Дьо Кабан падна в протестърския „Льо капан“

 4. petroff , прав си – „Льо “ е членуване на съществителното , а „дьо“ , ако не се лъжа , е предлог , поясняващ съпричастност , принадлежност .

 5. Защо не написахте автора на този пасквил?

  1. Защото е скрита политическа поръчка на „заинтересовани“.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.