Д-р Ангел Кунчев: До края на месеца може да се очакват първите случаи на грип у нас

Д-р Ангел Кунчев

До края на месеца може да се очакват първите случаи на грип у нас. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев отново посочи, че всяка година половин милион души в света умират от грип, информира БНР. За България такава статистика няма. Едва 3% от българите се ваксинират срещу болестта.

Според доктор Кунчев, не трябва да се плашим от грипа, но е задължително да се вземат мерки, най-вече при децата, които често боледуват, възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания. Добрата новина.

"С един финансов ресурс от близо два милиона лева, следващият сезон всички възрастни хора в България ще имат полза от ваксината, която ще се реимбурсира от министерство на здравеопазването. Много ни е трудно да преценим колко хора биха се възползвали, но смятаме, че за първата година някъде между 10 и 15 процента от възрастните хора ще се възползват от тази възможност да се имунизират".

В момента в България няма грип. Циркулация на грипните вируси е доказана в скандинавските държави и Великобритания, каза професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"До края на месеца със застудяване на времето, от края на седмицата можем да очакваме първите случаи на респираторни синцитиални вируси и обикновено заедно с тях започва и началната циркулация на грипа".

Коментари

Задължително поле