Д-р Ангел Кунчев пред „Труд“: Грипът се предава и чрез говор

Не трябва да се кара на крак

Повечето мерки срещу заболяването са само пожелателни

Дори обикновен говор може да доведе до заразяване с грип. Това обясни пред “Труд” главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. По думите му повечето мерки за защита срещу заболяването са само пожелателни, защото дори едно кихване в магазина е достатъчно и заразата е осъществена.

“Първо, когато започне епидемията, грипът е много широкоразпространен. Второ – много ефективно и лесно се предава. Дори обикновен говор води до разпръскване на частици много ефективно в периметър от 2-3 метра около болния. Освен това най-заразен е човекът 1-2 дни преди самото заболяване и 1-2 дни от него. След това отделянето на вируси рязко спада, така че човекът може и да няма много вид на болен, но въпреки това да осъществява заразяване. Носенето на маски доказано не е особено ефективно”, посочи специалистът.

Във връзка с официалното представяне на информационната кампания за грипа днес д-р Кунчев уточни, че тази година вирусът “Мичиган” се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Може да ни атакува и “Хонконг”, който е познат от миналата година.

Лекарите са категорични, че заболяването не трябва да се кара на крак. При над 90% от усложненията се случва тежко протичаща пневмония.

 

Рискови групи - от 5 до 19 г. и над 65 г.

Епидемия се очаква през януари

2 и половина пъти по-интензивна

Все още не е късно за противогрипна ваксина, посочи д-р Ангел Кунчев. Единственият критерий е да имаме 20 дни от имунизацията до срещата с вируса - “ако се направи през ноември, през декември се изгражда имунитет и човек по празниците може да счита, че е защитен”, каза той и допълни, че епидемията тази година се очаква през януари.

Не може да се прогнозира с точност интензивността й, но ако се съди по данните от Южното полукълбо и по-точно тези от Австралия, там епидемията е била 2 и половина пъти по-интензивна от миналогодишната. Рисковите групи са хората над 65 и децата – от 5 до 19 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве