Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Д-р Андрей Марков: Всяка болница с интензивни легла трябва да има готовност да приеме болни от коронавирус

„В случай на реална опасност е естествено, че всяка болница с интензивни легла би следвало да има готовност. Готовност трябва да има, защото основната дейност на болниците е да лекуват болни. Възможността да се конвертират отделения и легла с цел приемане на коронавирусно болни е съвсем реална в случай на опасност. Естествено, болниците, които имат обособени инфекциозни отделения, белодробни отделения, вътрешни отделения много по-лесно биха могли да направят тази конвергенция“. Това каза за БНР доктор Андрей Марков – заместник-председател на Българската болнична асоциация, който е и директор на болница.

„Хората отиват при своя лекар, познавайки своя лекар, вярвайки на своя лекар, без да се интересуват къде се намира. Интересът е свързан с това доколко са обезпечени лечебните заведения с предпазни средства, с апаратура, с условия… Естествено, че пациентите имат своето право на избор. Както виждаме, те посещават лечебните заведения, без да ги интересува какви са – търсят това, което очакват да получат“.

Според Марков ще са необходими много допълнителни усилия, защото в болниците, които нямат обособени такива отделения, ще трябва да придобият допълнителни знания и умения.

„Всъщност ние в момента сме в ситуация на огромни усилия да се справим с една необичайна и тежка ситуация за страната, но виждаме, че това се случва навсякъде“, смята той.

„Имаме усилие и действия, които помагат да се справяме добре, но вярвам, че и българинът е по-устойчив от много други народи на такива пандемии. Във вековете, по един или друг начин, са ни засягали доста по-слабо. Много ми се иска да вярвам, че генетично сме по-устойчиви“, коментира д-р Марков.

„Разбирането на широкия кръг от лекарите е, че тестовете биха помогнали да се диференцира онази част от обществото, които са носители – заразени, но не са го установили, онази част, които трябва да започват да се движат по различни пътеки с цел да не се допуска спиране на функцията на икономиката на страната. Ако ние речем наистина да се затворим напълно, това би означавало тотален колапс и може би голямата икономическа криза би убила повече хора, отколкото един вирус. Има и такава опасност. Балансът е труден. Спорове винаги ще има и аз съм убеден, че те ще продължават…“.

„Според мен не стои въпросът дали да има, или да няма тестове. Въпросът е доколко бихме могли да си позволим бързи тестове и доколко практически бихме могли да ги реализираме. Имаме спор за технологията на провеждане, на поведението в лечебните заведения“, допълни той.

„Бързото пренасяне на заразата от човек на човек е моментът, който създава колапс и блокира функциите на системите в една държава. Трябва да се борим за това да не се случва по този бърз начин предаване за да запазите. Изолирането, доколкото това е възможно, на отделните възрастови групи хора е нещо, което очакваме да помогне да се справим по-лесно, защото ако една голяма вълна ни залее изведнъж и здравната система, и икономическата биха били спрени. Едно такова събитие би убило много повече хора“.

„Не споделям 100%, че трябва да се капсулираме докрай. В някои случаи това създава още по-тежка ситуация. В определени групи от персонала на лечебните заведения настъпва много тежка стресова ситуация, а това би попречило да помогнем на онези, които биха ни потърси. Ние се опитваме с обучение, с осигуряване на предпазни средства, с дефиниране на отделни входове и изходи да организиране дейността така, че да мине с най-малко напрежение. Категорично няма никаква разлика. Не можем да твърдим, че един лекар, който работи на няколко работни места, те не биха могли да се разделят на части – до обяд да бъдат едни, след обяд други. Лечебните заведения като цяло имат един единствен предмет на дейност – лечение на хора със заболявания. Не съществува никаква разлика и никога не е имало такава. Твърденията, че някой би бил настрани или стои настрани – не е възможно!“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.