Д-р Боримир Фурнаджиев: Алергичните да носят лекарство със себе си

Всеки момент в тялото ни прониква вирус, бактерия, гъбичка или алерген. Бактериите се унищожават  с антибиотик, с вирусите се справяме също, гъбичките действат бавно, но алергените са коварни и неприятни. Организмът бързо реагира на тях.

Сега е сезонът на алергиите, които започват от първите цъфтежи и продължават и през юни. Бои, лакове, разредители, пух, козина, перушина, домашен прах също провокират алергия. Когато алергенът попадне в организма,  действа като дразнител. Тялото веднага реагира с отделяне на белтъци, които го обхващат и се получава

комплексът антиген-антитяло

обяснява д-р Боримир Фурнаджиев, специалист УНГ, отоневролог, специализирал фониатрия в Израел.

Тъй като организмът отделя много белтъци, тези, които са в излишък, започват да се струпват в междуклетъчното пространство. Това предизвиква подуване, най-често под очите. Често се подува и пространството под ларинкса и когато се получи оток в зоната около гласните връзки, може да се стигне до задушаване.

Целта на белтъците, които отделя организмът, е да обхванат алергена и да се получи комплексът антиген-антитяло, който след това да бъде разбит от организма и да се изхвърли навън чрез урината. Затова при алергични състояния е важно човек да пие повече вода и още 2-3 вида течности, за да има добра диуреза.

Алергените са опасни, защото

реакцията на организма е много бърза

При  дихателна алергия човек може да се задуши от собствените си белтъци. Когато алергенът атакува, мозъкът прави спазъм на трахеята, за да не го допусне в белия дроб, което е защитна реакция. Алергенът не влиза в дроба, но и въздух не прониква в него, което създава опасна ситуация. Човек диша  трудно. Възможно е да се появи и обрив, подобно на хранителната алергия. При нея организмът се опитва да изхвърли алергените и белтъците, които се отделят, през кожата.

Пристъпът може да се случи по всяко време

Алергията започва с лютене на очите, кихане, сърбеж по кожата, често се появява и прозрачна течност като вода от носа и от очите. Усеща се затруднено дишане, промяна в говора, тъй като набъбват гласните връзки и човек започва да говори по-дълбоко. Леко набъбва и езикът, което затруднява дишането. Човек има усещането за чуждо тяло в гърлото, което не може да преглътне. Това чувство се поражда от набъбване на задната стена на фаринкса. Стеснява се пространството под гласните връзки.

Важно е, когато първият алергичен пристъп отмине, човек да се консултира с алерголог, да му се направи тест, за да се установи към кои алергени е чувствителен. Така ще ги избягва и ще предотврати следващи пристъпи.

12-13 са най-често срещаните алергени

но има и други, не толкова известни. „Дори от пресния лук и зелените салати, съдържащи нитрати, може да се отключи спазъм. Скоро моя близка се поду само 10 минути след като хапна зелена салата с пресен лук и 1/3 от лицето й отече. Веднага й дадох хапче и много течности – айран и вода. На другия ден отокът спадна“, споделя опит д-р Фурнаджиев.

Някои хора страдат от алергии, а други не, защото при тях имунната система е по-силна и имат добри антитела, изградени от белтъци, въглехидрати и мазнини. Не може да се твърди, че с възрастта се увеличава вероятността човек да стане алергичен към нещо. Алергия може да се развие по-лесно при по-слаб организъм – при дете или след прекарана болест, когато имунитетът е отслабнал. Затова е важно човек да се грижи за имунната си система с качествена храна, достатъчно сън, витамини, минерали, приятни емоции.

Има тенденция алергиите вече да не са сезонни. Мъхестите плодове са целогодишно на пазара, навсякъде се използват препарати за почистване, бои, лакове, лепила. Във всеки втори дом има куче или котка, килими, мокети от изкуствени влакна, които е добре да не се ползват. По това време всички алергии се обострят заради цъфтежа, който малко се измести към лятото заради хладната пролет.

Хапчето спира процеса, но действа по-бавно от инжекцията. Мускулите в трахеята при възрастните са по-здрави и там процесът е по-бавен – човек има около 3-5 часа да реагира, докато в носоглътката всичко се случва по-бързо и задушаването става опасно.

При алергичен пристъп със задушаване човек не може да си помогне сам. Започне ли задушаване, веднага трябва да се търси лекар. Когато се ходи в планината или на морето, трябва да се носи антиалергично лекарство и при необходимост веднага да се вземе хапче, ако се налага – и второ. Те са с лек седативен ефект и на човек може да му се доспи.

Ако се забележи някакво подуване или оток в устата или гърлото, веднага

трябва да се търси спешна помощ

защото понякога може да се наложи да се направи трахеотомия (отвор в трахеята), обдишване. Състоянието е доста драматично. В първите фази хората веднага взимат противоалергично лекарство, но практиката показва, че при деца са по-ефикасни мускулните инжекции. Те могат да предотвратят задушаването и това е важно да се знае от родителите. При лечението на алергиите трябва да се правят винаги мускулни инжекции, може и венозни. Затова д-р Фурнаджиев съветва веднага да се търси медицинска помощ в най-близкото ДКЦ, болница, лекарски кабинет, където трябва да има противоалергична мускулна инжекция.

При спешност човек може и сам да си бие животоспасяващата инжекция в мускула, стига да я има в себе си. Може да се направи още една инжекция и на следващия ден. Хапчетата се взимат още 7-8 дни, за да се изчисти организмът от белтъците.

Коментари

Задължително поле