Д-р Брънзалов: Разполагаме с ресурс да ваксинираме всички неваксинирани за 10 дни

Кадър от БНТ

Ваксината е най-мощното оръжие, с което в момента разполагаме в борбата срещу COVID. Здравната ни система ще издържи на четвъртата вълна, тя е достатъчно мощна и може да ваксинира всички неваксинирани до момента от седмица до 10 дни, разполагаме с ресурс и лечебни заведения, наличие на всички видове ваксини. В много от европейските държави вече са забравили за COVID епидемията и живеят нормален живот, защото имат 80% покритие с ваксина. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Той подчерта, че в разгара на епидемията ваксината не е най-добрата форма на защита, защото има вероятност ваксината да се постави по време на инкубационния период на коронавируса, което води до намаляване на нейната защита и вероятност ваксинираният да заболее.

"Явно нещо друго трябва да се направи, за да се мотивира населението да се ваксинира, за да забравим за коронавируса и да минем към нормалността. Но категорично ваксинационният процес не трябва да спира", отбеляза д-р Николай Брънзалов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве