Д-р Валерия Матеева, дерматолог: Кожата е злопаметен орган

Д-р Валерия Матеева съветва да се преглеждаме сами веднъж в месеца.

Изгарянията в детството увеличават риска от меланом през целия живот

В някои страни солариумът е забранен под 18 години

Ракът на кожата е най-разпространената форма на рак. Броят на заболелите от него расте по-бързо от този на диагностицираните с всеки друг вид рак. В Европа на година се откриват над 3,5 млн. случая.

За 17-а година Българското дерматологично дружество организира кампанията Евромеланома - безплатни прегледи за оглед на пигментни и други образувания, които са съмнителни за предракови състояния и рак на кожата. Тази година прегледите ще бъдат на 18 май. Информация за графика е качена на страницата на Евромеланома във Фейсбук и на сайта на Българския лекарски съюз.

Най-редкият, но най-опасен вид рак на кожата е малигненият меланом. До 2025 г. се очаква случаите да се увеличат с 18%, а смъртността от този вид рак - с 20%. Прогнозите са, че до 2040 г. смъртността ще нарасне със 75%. Причините за развитието му са от различно естество - от по-голямата продължителност на живота до промените в климата, повишаването на благосъстоянието и факта, че все повече хора пребивават в екзотични дестинации със силно слънчево греене, обяснява д-р Валерия Матеева, дерматолог, координатор на кампанията Евромеланома за България.

Мъжете са по-често засегнати от малигнен меланом от жените - с 10%. За тях е по-вероятно да загинат от това заболяване. Живеещите в развитите страни по-често получават диагнозата, но тъй като при тях ракът се открива рано, имат по-голям шанс да се излекуват напълно.

“Връзката между меланом и излагане на слънце е известна още от 1956 г. Въпреки това повечето хора над 50 г. през по-голямата част от живота си не са знаели за нея и не са се пазили от слънцето - казва д-р Матеева. - А натрупването през годините на UV радиация е като бомба със закъснител, защото кожата е злопаметен орган. Тя помни излагането на слънце и отговаря след време с преждевременно стареене и доброкачествени или злокачествени новообразувания.” 

В интерес на истината, повечето хора знаят за опасността от излагане на слънце, но на практика само 18% винаги защитават кожата си. Всяко UV облъчване е вредно, особено при децата, тъй като изгарянето в ранна възраст е много по-рисково за развитие на меланом или друг вид рак на кожата през целия живот.

Освен да е уведомен за рисковете, човек трябва да промени и поведението си, да намали умишленото излагане на слънце, препоръчва д-р Матеева. Не е случайно, че тази година мотото на Евромеланома е: “Риск от рак на кожата: Не са важни годините, а UV дозата”. Както колите имат пробег, така и кожата има “километраж”, обяснява дерматоложката. Младо момиче, посещаващо солариум, може да има толкова UV експозиции, колкото млад човек, работещ на открито по строителните площадки или колкото възрастен, практикуващ с години любимото си хоби на открито.

Използването на солариум преди 30-годишна възраст увеличава шесткратно риска от развитие на меланом през живота. Затова известни личности в социалните мрежи излизат с призив да запазим естествения си тен. В някои европейски страни, но не и в България, е забранено използването на солариум под 18 години.

Ако не планират скорошно посещение при дерматолог, хората могат сами да се проверяват за съмнителни бенки и новообразувания. Това е добре да се прави веднъж в месеца. Тези, които имат повече от 5 неспокойни или растящи бенки, с в риск от развитие на меланом. Хората с над 50 нормални бенки също имат повишен риск. Допълнителни рискови фактори са: рижа коса и лунички, невъзможност за почерняване (кожата само почервенява), изгаряне преди 14-годишна възраст и близък роднина със злокачествен меланом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве