Д-р Гуидо Маронати: Европейките искат пищни форми, но американките ги бият

Все повече мъже лягат под скалпела за разкрасяване

Д-р Гуидо Маронати е пластичен и естетичен хирург от Италия. Започнал е кариерата си в държавна болница като реконструктивен хирург, но след няколко години преминал изцяло на частна практика. В клиниката си извършва естетична хирургия, естетична медицина (филъри, ботокс) и лазерна терапия. Използва специални конци за лифтинг, които са изобретение на пластичен хирург от Грузия. Бил е обучен от него, а сега самият той е обучител по целия свят. Това бе и поводът за посещението му в България. Седмица преди да дойде за пореден път у нас, д-р Маронати е участвал в ежегодния световен конгрес по естетична медицина в Монте Карло, така че научаваме последните новини в тази област от първа ръка.

Конци вместо операция

„Конците са много лесен и прост начин за повдигане тъканите на лицето, шията и тялото, без да има хирургическа намеса, обяснява д-р Маронати. Когато искаме да постигнем ефекта на лифтинг, обикновено се прилага класическата хирургия, т.е. прави се срез, това оставя някакъв белег и по принцип носи рискове. При техниката с конците постигаме същото, но за 15-20 минути и без никакъв риск. Използва се местна упойка, няма разрез, нито шев. Прави се само малка дупчица с игла за упойката и през нея се въвеждат и конците в подкожната мастна тъкан. Първото преимущество е, че се повдига тъканта, второто – че се подобрява качеството на кожата, защото конците, които са вече трето поколение, са единствените по рода си, съдържащи хиалуронова киселина.“

Ефектът от конците трае между една и две години – за толкова време те се резорбират от организма. Съществуват и конци, които са постоянни, не се разграждат, но и в Италия, и в България те не се възприемат толкова добре, защото хората изпитват известен страх от нещо, което остава за постоянно в тялото им и защото не подобряват качеството на кожата, обяснява д-р Маронати. Хубавото на резорбиращите се конци, разработени през 2008 г. е, че могат да се поставят многократно. През 2018 г. се появяват и тези, които съдържат хиалуронова киселина.

Разбира се, грешат хората, които мислят, че конецът е магия и може да поправи всякакви дефекти, предупреждава д-р Маронати. Той се използва само за постигане ефект на повдигане на лицето, гърдите, подмишниците, вътрешната част на бедрата, но не може да даде обем на гърдите и по този начин да замести силиконовите импланти.

Гърдите – възможно по-естествени

По повод уголемяването на гърдите докторът има наблюдения, че и италианките искат да имат големи бюстове, а много жени желаят да приличат в лицето на Дженифър Анистън. Някои искат да придобият тялото или чертите на участници в тамошния „Биг брадър“ или на други популярни герои от риалитита. Много желани са формите на Ким Кардашиян и Дженифър Лопес. Увеличава се и броят на мъжете, които търсят естетични процедури. Най-честите пластични операции при тях са ринопластика, липосукция и повдигане на клепача, а процедури – поставяне на ботокс и третиране с лазер.

Като цяло д-р Маронати не вижда особена разлика между италианските и българските пациенти, но не е така, ако сравнява италианците с пациенти от Южна Америка, САЩ или Далечния изток, където се търсят съвсем други неща. Корейките например, които имат по-заострена брадичка, искат да променят контура на лицето, брадичката да стане по-заоблена, понякога искат да променят и формата на очите си, да придобият по-европейски вид. Друга разлика е размерът на силиконовите импланти в гърдите. Обикновено корейките искат много малки импланти. Европейките, включително българките, си слагат среден размер – не толкова малки като на корейките, но и не толкова големи като на американките. „Сега все по-важно става бюстът да изглежда естествен, а не толкова да е голям“, дава насоката пластичният хирург.

Устните стават нормални

Определено може да се каже, че заедно с големите гърди, и модата на големите устни, която шестваше по света преди 15-ина години, вече е отминала. Множество изследвания са показали, че когато се поставят филъри или мастна тъкан много пъти в устните (4-5 или повече), кожата не може да го понесе и формата им се променя към по-зле. Затова, когато се слагат хиалуронова киселина или друг продукт, трябва да са в малки количества.

На световния конгрес в Монако са били обсъждани нашироко и лазерните технологии, които се развиват много бързо, както и новите естетични продукти. В пластичната хирургия техниките са вече установени, но е обърнато по-специално внимание на липосукцията, блефалопластиката и ринопластиката, на трансфера на мастна тъкан от едно на друго място по тялото.

„Преди 10 години мастната тъкан от липосукцията се изхвърляше, но сега знаем, че тя е много полезна и може да се постави на други места на същия пациент“, обяснява докторът и дава пример с операциите за удължаване на пениса. Той лично не ги прави, но извлича мастната тъкан от пациента, най-често от корема или вътрешната част на бедрата, и я подготвя за трансфера, който се извършва от уролог.

Коментари

Задължително поле