Д-р Дечо Дечев: Ако на политиците не им хареса планът ми за действие, ще бъда управителят на НЗОК с най-кратък мандат

Снимки: Цветан Томчев

Големият проблем в контрола е, че Касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. Няма медицинско лице в Касата, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев след откриването на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на първия „Индекс на болниците“.

„Това се получава поради неясноти в т.нар. алгоритми на клинични пътеки“, обяви той. „Няма как един експерт в Касата да е с повече познания, опит и практика, отколкото този, който извършва дейността. Няма как да стане“, коментира д-р Дечо Дечев.

„Ако се приеме планът ми за действие, съм убеден, че 2019 година НЗОК ще приключи без дефицит“, заяви той. „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, посочи Дечо Дечев. „Много голяма част от средствата, които плащаме за лечение в чужбина, на Министерството на здравеопазването, на Фонда за лечение на деца и на НЗОК, са не по-малко от 150 млн. лева на година“, обясни той. „Огромна част от тези средства не отиват при екипа, извършил тази дейност. Отиват за логистика, печалба на болница, посредници, лобисти и т.н.“, каза още д-р Дечев.

Дебатът "Прозрачност и здравеопазване" е организиран от социологическата агенция "Галъп". Сред участниците освен новият директор на зравната каса д-р Дечо Дечев, са зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, директорът на Правителствена болница д-р Любомир Спасов, бившият просветен министър Даниел Вълчев, проф. Петко Салчев, омбудсманът Мая Манолова и други. В препълнената зала на бул. "Джеймс Баучер" 23 са фармацевти, директори на болници и бивши здравни министри, сред които д-р Мими Виткова. 

 

Коментари

Задължително поле