Д-р Ивет Райчева: Нормалното раждане е по-добро за бебето и родилката

Секцио се налага при специални случаи, след него боли повече

„Повечето от жените не са наясно с начина и процеса на раждане - казва д-р Ивет Райчева, специалист акушер-гинеколог от Майчин дом с над 30-годишна практика. - Информират се от интернет и нямат реална представа за родовия процес. Когато ги попитаме защо предпочитат секцио, признават, че не искат да ги боли. Всъщност след цезарово сечение боли много повече, отколкото при нормално раждане, което става с упойка.“

Има ситуации, при които започва нормално раждане, но главичката на бебето се завърта неправилно, което налага секцио, но това са специални случаи. Друг момент е, когато бебето е със завита пъпна връв (случва се при всяко второ раждане). Проблем е, ако тя е затегната и то започне да страда. Това се вижда на мониторите и тогава се преминава на вариант цезарово сечение. Решението за раждане с цезарово сечение е важно да се обмисли и вземе от лекар, а не от родилката, подчертава д-р Райчева.

Нормалното раждане винаги е за предпочитане. Има  случаи и заболявания, когато се налага цезарово сечение – например луксации на таза на майката, когато той е изкривен или счупен. То се прилага и при родилки с диабет, чиито бебета са по-едри или когато има опасност да загинат в последните седмици. Това е най-сериозната причина да се избере този тип раждане.

При тежки изменения на очите, когато е направена лазерна корекция, не винаги е задължително да се ражда с цезарово сечение, но е важно да се подпомогне периодът на изгонването на плода, което става с вакуум или форцепс.

Спокойствие, търпение...

Бременните не са наясно кога започва самото раждане и кога свършва. Много жени споделят, че са раждали 36 часа, но това е заблуда. Повече от 4-5 часа не се ражда. Ако е пукнат околоплодният мехур и те нямат болки, обикновено акушерите изчакват, докато се създадат условия за нормално раждане. Бъдещите майки, които са преместени в  родилна зала, си мислят, че раждането е започнало, но това не е така. Когато започнат силните болки, до раждането минават 4-5 часа, но то не свършва с появата на бебето. Процесът приключва с изхвърлянето на плацентата, после има оглед на меките родови пътища и други процедури.

„Добре е жените да са търпеливи и спокойни, когато настъпи моментът да родят. Щом видят, че друга жена ражда, им се иска да родят по-бързо. Изнервят се и се налага да ги успокояваме, че моментът още не е дошъл - споделя опит акушер-гинекологът. - Притесняват се и от виковете на другите родилки, което натоварва психиката им. Важно е да се изчака до точното време, за да се включим и ние, иначе ходът на раждането неминуемо се влошава и те стигат до секцио.“

Бъдещите майки се оплакват, че много ги боли, в същото време се страхуват да си сложат упойка. При нормалното раждане упойката помага на майката да се чувства по-комфортно. Щом започнат напъните, тя спира да действа. Тя е по желание и не се заплаща от НОЗК. Жените трябва да са наясно, че няма раждане без болки, напомня д-р Райчева. При секцио пак се слага упойка - в гърба, но тогава бременните като че ли не се притесняват.

Рисковете на цезаровото сечение

При секцио бебето се изважда изведнъж от корема на майката, което е стрес за него. При нормалното раждане, докато се придвижва по родовия канал, то постепенно се адаптира. Това е важно и за по-нататъшното му развитие. Установено е, че няма разлика в оцеляването на недоносените бебета, родени нормално, и тези със секцио. При нормално раждане недоносените по-добре се адаптират. Всички жени смятат, че ако бебетата са недоносени, трябва да се направи секцио, което не е така.

Секциото трае различно, ако е за първи път – продължава 45-50 минути. Второто е по-продължително, защото са възможни сраствания. След секцио са необходими поне 20 дни на жената, за да се възстанови, докато при нормалното раждане тя още на другия ден може да се движи.

При секциото няма рискове за бебето, по-вероятни са за майката. Цезаровото сечение е коремна операция и зависи как ще заздравее раната. При нея се нарушава херметичността на корема, който е затворен орган. Възможни са различни усложнения, например сраствания. При следващо раждане може да се наложи отново цезарово сечение, макар че не винаги се случва. Причината е, че се получава леко отваряне на мястото, където е била срязана матката при предишното раждане, което нарушава целостта й и бременността се държи само на околоплодния мехур.

Възможни са тромбози и белодробни емболии, които могат да се получат при всяка операция. По-често се получават сепсиси и инфекции след цезарово сечение, отколкото при нормално раждане.

Има тендеция жените да раждат в по-зряла възраст, което малко затруднява нормалното раждане. Обикновено след 40-те се прилага цезарово сечение. На тази възраст жените са по-плашливи, имат и изменения в органите.

„Имам много пациентки, опитали и нормално раждане, и със секцио. Всички са категорични, че нормалното не може да се сравнява със секциото и винаги биха избрали първото“, споделя д-р Райчева.

Сексуалният живот

Някои жени смятат, че след нормално раждане ще им се наруши сексуалният живот. Това няма как да се случи - той по-скоро е свързан с мозъка и идва от възприятията, от взаимоотношенията между мъжа и жената, категорична е д-р Ивет Райчева. Секс може да се прави след 45-ия ден от раждането, независимо как е станало то. Някои започват сексуалния си живот и по-рано.

След раждането влагалището се възстановява както е било, дори и след хирургична интервенция заради тежки разкъсвания. Женската физиология позволява бързо регенериране.

Коментари

Задължително поле