Д-р Магдалена Баймакова: Желателно е преболедувалите да се ваксинират, но след 90 дни

Снимка: БТВ

Повече от 3500 души до момента са се ваксинирани срещу коронавируса във Военномедицинска академия. Най-възрастният е на 96 години, а най-младият - на 18. Това заяви пред БТВ д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болести във ВМА. Самата тя също се е ваксинирала.

"Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре. Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изчистени", на мнение е тя. По думите й е желателно тези, които са преболедували, също да се ваксинират. Условието е да са минали 90 дни. При някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи - локални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, обясни специалистът.

"Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдаваме", обясни д-р Магдалена Баймакова.

Коментари

Задължително поле