Д-р Петър Марков: Антителата при излекуваните от COVID-19 намаляват и дори изчезват

Кадър от БТВ

Антителата при прекаралите COVID-19 намаляват и дори изчезват. Това заяви пред БТВ преподавателят в по тропическа медицина в "Оксфорд" д-р Петър Марков. Той отхвърли хипотезите, че коронавирусът е по-малко заразен и се предава по-лесно. По думите му към този етап няма данни за промяна в патогенността му.

Експертът обясни, че е изключително важно борбата с инфекциозните болести да се координира на международно ниво.

"Когато една държава въвежда много стриктни мерки, а друго не го прави – тогава вирусът е наоколо и може винаги да се върне. Новият коронавирус има известна степен на повлияване от топлото време, предава се по-трудно в топло и влажно време, но това намаление е толкова слабо, че няма практическо значение", каза д-р Марков.

Относно развитието на заразата, той заяви, че омаловажаването на COVID-19 може да доведе до сериозни последствия. Д-р Марков даде за пример Съединените щати, където заради липсата на мерки в началото доведоха да огромен брой заразени.

"Трябва да следим вируса изкъсо и да прилагаме нужните мерки на ограничение. Антителата не са единствения индикатор за прекарана инфекция. Има други имунни маркери, но те са най-лесни за установяване. Изглежда, че след прекарване на инфекцията, антителата в някакъв процент от случаите намаляват, дори напълно изчезват", посочи експертът.

Той обясни, че при 40% от случаите с безсимптомно протичане на заболяването - антитела не могат да бъдат установени.

Коментари

Задължително поле