Д-р Рада Прокопова: И младите и здравите не са защитени от тежките усложнения при коронавируса

Кадър от БТВ

"Мисля, че се справихме. Справихме се със страха от този вирус", заяви пред БТВ д-р Рада Прокопова, началник на коронавирус отделението в болница "Св. Анна".

На днешния ден се навършва една година от началото на пандемията у нас. На 8 март 2020 г. бяха открити първите случаи на коронавирус в България, а няколко дни по-късно влезе в сила първият локдаун в страната ни.

"Тази една година беше много трудна, но и много поучителна. Хората се оценяват тогава, когато са под стрес. За мое удоволствие всички колеги, с които работя се оказа едни достойни хора", каза още Прокопова.

По думите й за една година лекарите са придобили доста добра представа как се лекуват пациентите с коронавирус. Смъртността е по-малка, заболяването също протича по-леко.

"Най-много ни учудва, че този вирус е някак всеобхватен. Засяга по различен начин хората и фактът, че си млад и здрав в никакъв случай не те прави защитен от тежките усложнения", категорична е Прокопова.

Относно скептицизма към ваксините, според нея това е нормално, тъй като към всяко ново нещо има съмнение. "Вече се усеща натиск от новата вълна. Болниците започнаха да запълват почти 90% от капацитета за коронавирус", каза още Прокопова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве