Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, пред “Труд”: Децата не винаги са причина за COVID при възрастните

Децата не трябва да бъдат сочени като най-големите преносители COVID-19. Това мнение изразиха пред “Труд” вирусолози и пулмолози, във връзка с очакваните нови противоепидемични мерки в страната и вероятността отново учениците да преминат на онлайн обучение.

“От моята практика стигам до извода, че когато разпитам родителите, които обвиняват децата, че от училище или детска градина донасят вируси, и заради това те боледуват, при допълнителни изследвания се оказва, че възрастните хора имат някакъв проблем, заради който се случва и по-бързото заразяване”, заяви пред “Труд” д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

Тя даде пример, че ако възрастен има повишена реактивност на бронхиалната лигавница или при изразена алергия към стандартни битови алергени, се получава по-бързо заразяване и боледуване от респираторни инфекции. “След като вземем мерки тези родители спират да боледуват. Моето мнение е, че не винаги трябва да обвиняваме децата за разпространението на инфекциите сред родителите”, посочи д-р Ангелова.

Утре се очаква здравните власти да обявят какви ще са новите противоепидемични мерки. Но междувременно образователният министър проф. Николай Денков се обяви против преминаването в онлайн обучение на централно ниво. “Решенията за начина, по който училищата и детските градини ще работят по време на ограничения, свързани с пандемията, трябва да се вземат на общинско, а не на областно ниво”, посочи Денков.”

Най-големите проблеми са именно в селата, в малките градове, по отношение на учебния процес, а именно те се оказват най-малко засегнати от заболеямостта. Например в Кюстендил имаше община с 30 процента отсъстващи ученици и няколко други общини с 0 процента. Очевидно е, че този областен подход не е удачен”, каза проф. Денков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве