Евакуираха 2000 души от Багуз - последното сирийско селище под контрола на ИДИЛ

Дамаск обмисля офанзива и в контролираната от кюрди с подкрепата на САЩ Източна Сирия.

Товарни камиони евакуираха цивилни от последното сирийско селище под контрола на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, предаде Би Би Си. Поне 15 камиона с мъже, жени и деца са напуснали село Багуз, което е разположено в Източна Сирия и в непосредствена близост до границата с Ирак.

ДПА обяви, че района са напуснали 2000 души, повечето цивилни и членове на семействата на бойците на групировката. Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, сред евакуираните имало също 150 джихадисти, включително сирийци, иракчани и бойци от други националности, информира БНР.

Подкрепяният от САЩ кюрдско-арабски алианс Сирийски демократични сили (СДС), който е обсадил района, обяви, че все още не знае дали сред евакуираните има джихадисти.

Очаква се след пристигането във временния лагер жените и децата да бъдат прехвърлени в лагера Ал Хол в Североизточна Сирия, контролиран от кюрдите. Мъжете ще бъдат разпитани от СДС.

Багуз е последният район, който все още е под контрола на „Ислямска държава“ в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

Коментари

Задължително поле