Еврокомисар Вархели: Македония ще получи дата за преговори веднага след срещата на ЕС в Загреб

Решението за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Северна Македония ще бъде взето веднага след срещата на върха на Общността в Загреб. Това каза Европейския комисар по разширяването на Общността Оливер Вархели, съобщщават македонските медии.

„Не можем да бъдем геополитическа комисия, на която да се има доверие, ако не осъществим точни и възможно най-близки отношения с най-непосредствените ни съседи. А Западните Балкани са нещо повече от съседи - те са в сърцето на Европа. Ще продължа да защитавам предложението ни за започване на преговори за присъединяване и с двете страни. И едва ли бих могъл достатъчно да наблегна на значимостта от това да се вземе положително решение преди срещата в Загреб следващата година. Хърватското председателство ще има ключова роля, която трябва да изиграе в това отношение“.

На въпрос за френското предложение да се променят условията за приемане на нови страни-членки, Вархей отговори, че не е добре правилата да се променят по средата на играта.

"Разбирам, че отлагането на датата за начало на преговори със Северна Македония и Албания разочарова много от нас. Нашият ангажимент за европейската перспектива на двете страни обаче остава непроменен", каза еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархей пред комисията по външни работи на ЕП.

Коментари

Задължително поле