Европарламентът готви резолюция срещу турската "зона за сигурност" в Сирия, обмисля санкции

Европейският парламент готви резолюция, с която осъжда турската военна офанзива за създаване на "зона за сигурност" в североизточна Сирия и обмисля налагането на нови финансови санкции срещу Анкара, съобщи Reuters.

Очаква се в четвъртък евродепутатите да одобрят документа, подкрепен от всички политически групи, с който ще осъдят действията на Анкара и ще призоват за „подходящи и целенасочени икономически мерки срещу Турция“.

Страните от ЕС протестираха срещу военната операция на Анкара, но са разединени по въпроса как общността да отвърне на действията на Турция. Евродепутатите нямат инструменти за директна намеса в определянето на външната политика на съюза, но могат да спрат европейското финансиране за Турция.

„Настояваме Турция веднага да се оттегли от Сирия“, заяви германският евродепутат Михаел Галер от ЕНП.

Текстът призовава за замразяване на преференциалното третиране спрямо внасяните в ЕС турски земеделски продукти.

Като крайна мярка се предвижда отмяната на митническия съюз между ЕС и Анкара, мярка, която би засегнала търговията между 28-те държави от ЕС и Турция в размер на 200 милиарда евро годишно.

ЕП също така може да блокира отпускането на нови средства на Анкара по споразумението за 3-те милиона сирийски бежанци на нейна територия, които турските власти планират да заселят в 440-километровата зона за сигурност в Северна Сирия.

В резолюцията се настоява и за санкции срещу високопоставени турски представители, отговорни за предполагаемо нарушаване на човешките права в контролираните от кюрдите региони на Сирия.

Документът призовава и за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която да бъде установена зона за сигурност под мандата на Организацията на обединените нации.

Коментари

Задължително поле