Европа на косъм от епидемия от антракс

Британските учени се превърнаха в герои на неспирни шеги и анекдоти през последните няколко години, благодарение на необяснимата си страст към безполезни, но скъпи изследвания. Оказва се, че странни идеи са идвали в главите на учените от Великобритания и преди, а има случаи, когато са правени не само необичайни, но и много опасни експерименти.

Днес не е ясно в чия глава на тружениците на науката в добрата стара Англия се е родила идеята да използва биологично оръжие през Втората световна война. Операцията, наречена "Вегетарианец", е насочена от господата не за унищожаване на живата сила на врага, а за мор по домашни животни в Германия и страните от съюзниците на Райха. Британците планират да заразят добитъка на врага с антракс директно върху пасищата, за да предизвикат епидемия и свързания с това глад.

В тайните научни центрове в Кралството е изчислено, че по време на операцията е възможно без проблеми да бъдат избити почти всички немски крави, овце и коне със смъртоносна болест, а при късмет дори и повечето прасета. До 60% от говедата и дребния добитък ще умрат, а месото на оцелелите ще стане негодно за консумация от човека. Така британските учени планират да нанесат съкрушителен удар на Райха, чиито войници веднага ще се предадат, останали без добрите стари германски колбаси и яхния.

Планът е добър и съвсем реалистичен, но, предпочитайки да не разчитат на случайността, британците решават да тестват ефективността му. За опасния експеримент е избран малък остров край суровия бряг на Шотландия, където през лятото на 1942 г. са докарани 60 обречени овце. Стадото е напръскано със смъртоносния щам от самолет и се изчаква ефекта. Съвсем предсказуемо всички овце умират в рамките на няколко седмици, което доказва нов триумф на британската научна мисъл. Експериментът е завършен, всички участници получават благодарност и остават да решат чисто формалния въпрос – как да унищожат труповете на мъртви животни.

Какво може да бъде по-просто от стандартната процедура за унищожаване на биоматериал, замърсен с опасен щам? По целия свят от древни времена труповете на животни са изгаряни, а пепелта е съхранявана на място, изолирано от външната среда. Но британските военни, които участват в експеримента заедно с гениите на научната мисъл, решават да подходят творчески и просто взривяват труповете.

Днес е доста трудно да се възстанови веригата от събития, но е съвсем очевидно, че в процеса на не особено внимателно изхвърляне, парчета месо попадат в морето, което ги изхвърля на съседен остров, обитаван от хора. На брега животно, вероятно куче или котка, взема замърсения материал, донасяйки смъртоносната болест в единственото село на острова.

Естествено, островитяните скоро започват масово да губят добитък. Военното ведомство своевременно отговаря на оплакванията на селяните. Целият добитък на острова е конфискуван и унищожен, а собствениците му получават от държавата пълна компенсация за изгубените животни и допълнително заплащане за мълчание. Извършена е и цялостна дезинфекция на острова. Между другото, островът е под карантина под надзора на епидемиолозите повече от 40 години. Едва през 1986 г., след като изхвърлят горния слой на почвата и обработват целия остров с формалдехид, предпазливите британци довеждат на острова животни, които за щастие оцеляват.

Ами операция „Вегетарианец“? За щастие, бактериологичната атака, която да постави Райха на колене и в същото време да предизвика голяма епидемия от антракс в цяла Европа, не е реализирана. През 1943 г. германските войски губят битката при Сталинград, което води до повратна точка на всички фронтове. Става съвсем очевидно, че капитулацията на Германия е само въпрос на време и британците решават да се откажат от коварния си план. 50 хиляди заразени „котлети“, предназначени да бъдат хвърлени от бомбардировачи над германски пасища, са унищожени, а мълчанието на всички участници в подготовката на глупавата грандиозна операция е стимулирано от премии и държавни награди.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука