На 22 март 2019 да почерпят

Арестуваха бившия президент на Бразилия Мишел Темер за корупция

САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

75-годишна швейцарка уби с нож 7-годишен ученик на улицата посред бял ден

Броят на загиналите при потъването на ферибот в Ирак достигна близо 80 души

„Зелените“ пробутват старо проучване Поредната фалшива новина от „еколозите”

Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп обръща НАТО срещу Китай

Европейската комисия блокира вноската от 1 милиард евро в Гърция

Снимка: Владимир Савов

Финансовият сектор в Гърция е уязвим поради много голям брой необслужвани кредити и ниска рентабилност, което затруднява кредитната експанзия и възстановяването на инвестициите. Това посочва Европейската комисия w годишната си оценка на икономическото и социалното положение в държавите членки, публикуван днес.

Гърция, заедно с Италия и Кипър, сега навлиза в прекомерни дисбаланси (държави, които имат сериозни проблеми с реалната икономика). Те са единствените 3 държави от общо 13 проучени в рамките на мандата на Еврогрупата.

В доклада се посочва, че макар Гърция да е успяла успешно да завърши програмата за подкрепа на Европейския механизъм за стабилност през август 2018 г., постигайки значителни подобрения през последните години, все още остават значителни дисбаланси, „включително дълбоко отрицателна международна инвестиционна позиция, която продължава да се влошава в резултат на бавно нарастващия БВП и салдото по текущата сметка, което остава отрицателно.“ Специално се споменават реформите, които са изоставени, като се подчертава, че те трябва да бъдат „устойчиви“.

По отношение на дълга докладът посочва, че темпът на неговото намаляване „зависи до голяма степен от продължаващото постигане на договорените бюджетни цели и от изпълнението на реформите за стимулиране на потенциалния растеж“.

Що се отнася до възвращаемостта на 1 милиард гръцки облигации от SMP и ANFA, Комисията отбеляза, че няма условия за изплащане на вноската като част от втората оценка на засиленото наблюдение след приключване на меморандума. Също така, според доклада, лош икономически растеж показват банки, инвестиции и производителност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.