11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Министър Ангелкова в Кайро: Обмяната на опит и добри практики в сферата на дигитализацията ще допринесе за устойчивото развитие на туризма

Папата нахрани 1500 бедни и нуждаещи се

Трето наводнение за седмица във Венеция

Нови 8 метроспирки готови през декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 ноември 2019

Кажете и за осъдените, протестирали срещу Гешев

Вълчица бежанка падна от куршум край Чипровци

Сорос обеща 750 млн. евро на Централноевропейския университет

Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

Европейските скорости ни пращат в периферията

Европа на много скорости (според Меркел) или на различни скорости (според Юнкер) – така чертаят бъдещето на ЕС част от неговите лидери. Или една все по-федерална Европа – за което призовават председателите на парламентите на четири страни, основателки на ЕС? Същностният дебат тепърва предстои.

На пръв поглед на фона на скептицизма в ЕС възможността всяка страна да участва там, където иска и където може, изглежда много разумен и реалистичен подход. Кризата обаче е много дълбока, идеята за единна Европа губи подкрепа – не толкова сред елитите, колкото сред гражданите, чувството, че евроинтеграцията бе подменена с евробюрокрация, се засилва, центробежните тенденции нарастват – между държавите членки и вътре в тях. Брекзит разтърси основите на съюза – не толкова като политически факт, а като идеен откат – че напускането на ЕС може да бъде желано и възможно. С тази тенденция на своеобразно „бягство на богатите“ трябва да се справят и редица отделни страни, където се засилват сепаратистките тенденции на по-развитите региони (Испания, Белгия, Великобритания, Италия). Но най-тежките проблеми като че ли идват от дълбоките разломи вътре в обществата – социалната фрагментация, липсата на доверие между управлявани и управляващи, загубата на сигурност и перспектива, национална и персонална. Като резултат – гетоизация, популизъм, ксенофобия и крайно десен идеен радикализъм. Със сериозната опасност идеята за Европа на нациите да се трансформира в Европа на национализмите.

Предложенията на Юнкер и Меркел имат за цел да спасят европейската конструкция, осигурявайки в нея място за повече национален избор (и което е като че ли по-важно на този етап – по-малко евроангажименти) и успокоявайки евроскептицизма. Което, гарнирано с твърда позиция в рамките на преговорите по Брекзит, включително по въпросите за статута на гражданите на страните членки на ЕС в Обединеното кралство (засягащ директно България) и финансовите ангажименти пост-Брекзит (изчислявани на около 60 милиарда евро), би следвало да накара други страни евродисидентки сериозно да се замислят за цената на евентуално напускане. Аргументът е, че Европа на различните конфигурации би дала възможност всяка страна да избира сферите и формите на своето участие в ЕС, би позволила по-голяма гъвкавост в работата на съюза, би опростила механизма на взимане на решения, като априорно извади от този процес скептичните по конкретния проблем страни, в крайна сметка – би повишила ефективността при функциониране на съюза като цяло. При това нежелаещите или изоставащите няма да бъдат спирачка за неговото движение напред.

Основният проблем обаче не е в скоростта, а в посоката. Иначе казано, дебатът за формата измества този за съдържанието. В течение на своето 60-годишно и определено успешно съществуване ЕС постепенно загуби основните си ориентири и ценности, които започнаха да се възприемат като даденост – мирното развитие на континента и просперитета на гражданите. Национализмите върнаха войната в Европа – и като факт, и като начин на мислене, а в източната част на континента те вече започват да придобиват реваншистки очертания. Солидарността все повече се разглежда като тежест, а не като политическа и финансова инвестиция в общата стабилност – а нарастващите неравенства вътре в отделните страни и между тях имат потенциала да дестабилизират и дори да доведат до разпад на съюза. С други думи – изчезва спойката, която обединяваше ЕС.

На практика Европа на различните скорости ще означава до голяма степен и преформулиране (а може би дори цялостно преосмисляне) на политиката на разширяване – защото едва ли може да се очаква, че страните кандидатки ще успеят към момента на присъединяване да покриват изискванията във всички сфери. Това най-вероятно би довело и до оформянето на различни категории еврочленство, някои от които по-скоро биха изглеждали като квазичленство.

Нещо повече, създаването на различни оси и кръгове в рамките на ЕС на практика не само няма да намали бюрокрацията, но рискува да доведе до нейното сериозно нарастване. Обрастването на всяка европолитика със собствени институции, което неминуемо рано или късно ще се случи, определено ще утежни конструкцията. От страна на Юнкер вече бяха лансирани идеите за създаване на отделен парламент на страните от еврозоната, заговори се и за собствен бюджет на тази група. Това ще създаде допълнителни проблеми с взаимоотношенията между институциите на ЕС (като се започне от най-елементарното, например ще има ли няколко вида евродепутати – едни в досегашния европарламент, други в този на еврозоната; в колко бюджета ще правят вноски отделните страни и т.н.), както и в координацията на политиките. И най-вече – размиването на ЕС като единен и хомогенен механизъм.

За България предложенията за Европа на различните скорости крият една непосредствена и много сериозна опасност – затвърждаване на нейното периферно положение. Първо, защото проблемът няма да бъде в желанието на страната да участва в една или друга общностна политика или формат, а в допускането ѝ до него – както практиката вече показа с присъединяването към Шенгенското пространство. Иначе казано, българското евробитие може да се превърне в поредица от нови кандидатствания и покриване на изисквания и критерии – често променящи се в движение (отразяващи удобното виждане, че в Европа на 28-те скорости има и две задни – и вменяващи на България и Румъния вина за сегашните проблеми на ЕС). И второ, защото подобна конфигурация ще отслаби ангажиментите по кохезионната политика на ЕС (това вече прозира в дебатите по подготовката на следващата многогодишна финансова рамка) и де факто ще доведе до значително съкращаване на възможностите за ползване на европейските фондове. С други думи – до допълнително изоставане, което пък ще направи още по-трудно присъединяването към съответните формати.

Идеята за Европа на различните скорости се стреми да обедини двете противоположни тенденции в ЕС – към федерализация или към повече национална държава. Но тя по-скоро отлага генералното решение. С всички рискове да доведе до обратен резултат – раздробяване вместо обединяване.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Покупателната способност на българите е два и повече пъти по-ниска от тази на африканците от третия свят. Това стана така заради новите ни приятели от САЩ, които управляват България и заради членството ни в ЕС и НАТО. България трябва да тегли една майна на САЩ, ЕС и НАТО, за да се оправи положението.

 2. ЕС ни е изпратила в периферията.Не сме мръднали и на йота от там. Брюкселските бюрократи ни се подиграват. Скендълът с крадлата на мазила в безмитен полски магазин още повече нататарчва обстановката и всички западняци ни сочат с пръст.Да не говорим за арестувани наши граждани в чужбина – крадци на данни,пари ,търговци на дрога и проститутки.

 3. Никой не се интересува от страната ни, че да ни сочи с пръст. Ние сме като мравката където си мислела, че е толкова важна, че затова слонът не я настъпал. Българските крадци и измамници са толкова малко на фона на румънците и поляците, че не се и упоменават във хрониките. Относно коментарът на Велемир. Ми Велемире, ние от комунистите сме на това дередже, като на времето бяхме както сега са в Куба- по 60 долара заплата , по 30 пенсия. Само, че като бяха ниски заплатите викахте, че стигали за всичко, а когато сега дръпнахме се оплаквате, че са ниски.

  1. „Само, че като бяха ниски заплатите викахте, че стигали за всичко, а когато сега дръпнахме се оплаквате, че са ниски.“
   абе олигoфрен,
   с ниски заплати и ниски цени не е ли същото като с високи заплати и високи цени?
   добави високите данъци и увеличените пенсионни възрасти.

   1. Не е същото разбира се. При високи заплати и цени избираш къде да си изхарчиш парите. При ниски държавата се напъва изкуствено да държи цените и заплатите и не получаваш колкото заслужаваш или можеш(пример КУБА и средната им заплата от 40 долара-докторите взимат 60 и Англия където докторите взимат 50 000+ каквато валута си избереш). Та за таквиа като теб е изгодно да паразитират и да си клатят краката със евтини цени а такива като мен искат да имат избор да могат да си взимат нормални заплати и да си избират от това къде ще почиват до това какъв хляб да си купят(в Англия където живея им хляб за 40 пи и хляб за 3 паунда, докато това в страна с изкуствено поддържани цени е невъзможно…или поне не за богоизбраните ). Ма няма нищо на теб ти се плаща да си тролиш.

    1. не, не се разбира… ако си стоиш в страната – няма разлика относно цените (при относително затворена икономика). в този случай се гледат други неща, сред които и пенсионната възраст и стреса и чистотата и природата и пр и пр…
     ако излизаш навън, чак тогаз има.
     пп. не всички са куpви като тебе.

  2. Стрино Petroha, аз не отричам, че заради комунистите сме на това дередже. Кой не е бил комунист от управленците ни? Всички седесари бивши върли комунисти. НДСВ все отрочета на бивши комунисти и бивши комунисти. ДПС все агенти на ДС и бивши комунисти. БСП няма даже да я обсъждам, но забележи там 50% от ръководството комунисти, а свинефермата герб 70% от ръководството комунисти. Патриотете и те комунисти и доносници от ДС. Разни зли псета дето станаха върли антикомунисти от рода на Минджев, Коритаров и др. еврейски изчадия също доносници на ДС и комунисти.

 4. Петрушка пак ни обяснява как е в Куба и колко биле зле кубинците:))) А ние миналия месец бяхме отново в Куба и не видяхме подобни неща. Коментар е прав, че става въпрос за живота в съответната държава, а не как със заплатите от Куба, България, Португалия, Гърция ще живеем добре в Англия:))) Има много хора, които не желаят да живеят в други страни. А и в самата англия доколкото знаем, не всички взимат големи заплати та пенсии. Ако беше така английските пенсионери и семейства нямаше да икономисват даже в България. Лично сме свидетели какво правят. Така че България беше много по-уважавана в СИВ:) Колкото на някои от 10% от Българите, в България, които се уредиха да живеят добре без работа, да не им харесва. И защо в Куба емиграцията е толкоз ниска и населението им се увеличава? Да, България няма бъдеще в ес – програмата за 3 нива на европата беше коментирана още преди 5-6 г и ще продължаваме да бъдем много зле в нея – 4 глуха, защото Румъния е 3:) Ще даваме много ще получаваме малко и от него голяма част ще бъде окрадено от тези 10% – “любители на еско“:) Интересен е и факта, че след обединението на европа броя на богатите рязко скочи:) Ако целта на еско беше добруването на обикновените хора, това нямаше да се случи, нали?:) Никой от нашите интерфрендове не е доволен от еско Приятен ден/вечер.

 5. Искам родната БСП да подготви програма за излизане от НАТО и ЕС по дни, седмици и месеци, за да гласувам за нея. Иначе, сори ще гласувам за Бат Бойко. Той поне не лъже.

 6. Искаме РЕФЕРЕНДУМ за излизане от натко и ескю? Нека бъде това което каже НАРОДЪТ. Глас Народен глас БОЖИ:) И без това и двете сатанински орханизацийки са пред фалит и скоро няма да ги има:) И още РЕФЕРЕНДУМ за бъдещето на България – с кой и къде, но на равни основи и на взаимноизгодни условия и взаимно зачитане на интересите на партнерите. Разни чакални/тоалетни та чардаци се изключват – Категорично. Който си му харесва да седи у клозета да си седи, но да не дърпа и другите достойни хора след него. АМИН:) А за английските богаташи на петрушко ще добавим, че наскоро разбрахме, че една група специалисти от Острова са си анулирали присъствието на конференция в Българско, защото нямали средства да дойдат до България… където за тях е евтино хахаха:)??? Има и други подобни случаи:(( Поздрави и най-добри пожелания за достойните ни съграждани, които не желаят да си кютят в тоалетя на ескюто:))

  1. Статистиката е, че най малко 120 000 германци над 75г. продължават да работят, защото пенсиите не стигат.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.