Египетските сили убиха 15 екстремисти, участвали в атентата срещу джамията в Египет

Египетските сили за сигурност са убили 15 екстремисти, които са участвали в атентата срещу джамията в Северен Синай днес, съобщи телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирана от ТАСС.

В операцията срещу нападателите са използвани безпилотни самолети. Обезвреждането на атентаторите продължава.

Екстремисти взривиха бомба близо до джамията в размирната египетска провинция Северен Синай и откриха огън по богомолците. Сред присъстващите в джамията имало и военнослужещи. По последни данни при атаката срещу джамията са загинали 235 души, предаде Ройтерс.

В Египет бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите.

Според вожда на бедуинско племе, което воюва срещу "Ислямска държава", атакуваният храм е известен като място за събиране на суфити - поклонници на мистично течение в исляма, което екстремистката групировка смята за ерес.

Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай.

Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и въведе извънредно положение и в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи атентата като „ужасен и подъл“.

„Светът не може да толерира тероризма, трябва да ги победим военно и да дискредитираме идеологията, която формира базата на съществуването им“, написа той в туитър. Освен това американският държавен глава определи нападението като „ужасна и подла терористична атака срещу невинни и беззащитни молители в Египет“.

Коментари

Задължително поле