Единен номер за гърци и чужденци въвежда гръцкото правителство

Гръцкият министър на цифровото управление Кириакос Пиеракакис

Цифровизация от новата година на данъчната информация до всички публични органи, обяви в Парламента министърът на цифровото управление Кириакос Пиеракакис.

Нов единен граждански номер за всички гърци и законно пребиваващи чужденци, както и собственици на имоти в Гърция подготвя от следващата година гръцкото правителство. Анулират се съществуващите до момента АФМ /данъчен номер/ и АМКА/здравно-осигурителен номер/ които ще бъдат заменени с друг единен номер, който ще се изписва върху новите документи за самоличност на гръцките граждани, а за чужденците върху картата за законен престой. По този начин всяка институция ще извлича цифрово информационната услуга на клиента. Целта е да се улеснят гражданите и бизнеса от ненужни бюрократични действия, допълни още министър Кириакос Пиеракакис.

Говорейки за по-широката стратегия на правителството относно идентифициране на гражданите, той подчерта, че скоро ще бъдат добавени кодовете към банковата система, както е предвидено в Европейската директива, така че гражданите да имат множество начини за идентифициране.

Внедряването на платформата е в ход и целта е да се обединят всички публични услуги, които вече са достъпни в цифрови условия, като се добавят още две нови издаване на Пълномощно и отговорно заявление.

„Свързахме регистъра на МВР с регистъра на AADE /данъчна служба/ и сега, за официални събития, например брак или развод, гражданите не трябва да ходят и декларират в съответната служба, тъй като ще става автоматично“, отбеляза министър Кириакос Пиеракакис.

Коментари

Задължително поле