Единна армия на Европейския съюз ще отслаби НАТО, според САЩ

Снимка: Архив

САЩ са против отслабването на НАТО и смятат, че действията на техните съюзници не трябва да са насочени срещу Северноатлантическия алианс. Това заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт, коментирайки идеята за създаването на единна армия на Европейския съюз.

„Това, което мога да ви кажа: държавният секретар Майк Помпео се срещна през почивните дни в Париж с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Те проведоха продуктивни разговори и обсъдиха сътрудничеството на САЩ и Франция в разрешаването на глобалните предизвикателства в областта на безопасността, включително и въпроса как да се засили НАТО“, подчерта Науърт, която беше помолена да коментира изказванията на президента Доналд Тръмп във връзка с инициативата на френския лидер Еманюел Макрон, че ЕС трябва да създаде собствена армия.

„Това е, което е важно за алианса, за правителството на САЩ и останалите. Смятаме, че всякакви действия на съюзниците не трябва да се предприемат в разрез с действията на НАТО – устойчива структура, която се подкрепя от САЩ и много други. И ние не желаем да го отслабим“, подчерта говорителката на Държавния департамент.

НАТО е главната сила за поддържането на отбранителната способност на Европейския съюз. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис. „Разглеждаме НАТО като крайъгълен камък за защитата на Европа. Ще подкрепим всички усилия на страните за изпълнение на по-голямата част от техните ангажименти“, заяви ръководителят на Пентагона.

Френският президент Еманюел Макрон коментира на 6 ноември, че Европа трябва да създаде собствени единни въоръжени сили. Той също така изрази мнението, че Европейският съюз трябва да се защитава от Китай, Русия и САЩ. Американският президент Доналд Тръмп разкритикува думите на Макрон и за пореден път поиска от европейските съюзници да увеличат финансовия си принос в бюджета на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят