Единствената слоница в България навърши 57 г. (СНИМКИ)

Снимки: Труд

Днес е специален ден в столичния зоопарк, защото празнуват рожден ден. Индийската слоница Артайда навършва цели 57 години, а по повод празника й, за нея е приготвена специална торта. Тя е единственият слон на територията на цялата страна. Слоницата вече се наслаждава на нея, изглежда й е вкусно.

Анита Цветанова, зооинженер в зоологическата градина, която е приготвила тортата, разказа пред bTV, че сладката изненада тежи 38 кг.

"Изготвена е изцяло от артикули и храни, които Артайда приема почти ежедневно, като сме си позволили малко овкусяване с фруктозен сироп с плодова захар. Тортата съдържа хляб от древни житни култури, като лимец и спелта, който е заквасен с квас. Имаме специален хляб, който предлагаме. Това е блатът. Между блатовете се намират свежите плодове и зеленчуците. Най-отгоре има пълнозърнести макарони с брашно от рошков. Артайда приема между 80 и 100 кг. храна всеки ден и 100 - 150 литра вода", каза тя.

Арх. Добромир Бориславов, директор на зоологическата градина добави, че за тях наистина е голям празник този рожден ден.Родена е през 1963 година в Германия. Причината да бъде преместена в България е непокорният й характер, разказа той.

"Тя е била доста палава за времето си и се случва така, че по ред причини идва през 2004 г. в България. При нас е вече близо 16 години. Почти ежедневно й се прави педикюр, правят й се топли бани, четка се добре. Всичко, от което една съвременна дама има нужда, тя го получава от д-р Цветков, нашия ветеринарен лекар.Направили сме всичко възможно да я изненадаме с нещо, което е нестандартно, но в същото време здравословно и полезно. Тя обича лакомствата и сега според мен за нея също ще е празнично, защото тя в момента проверява и по приоритет избира най-сладките възможни неща.

Педикюрът при грижата за слоновете е нещо задължително, тя се държи само на ноктите си и тези нокти трябва да се полират по такъв начин, че да позволяват тя да стъпва върху тях, за да не натоварва възглавничките.Това е процедура, която се прави ежеседмично. Слоновете са животни, които изискват постоянна грижа. Трябва да се прави дезинфекция, за да не тръгват абсцеси и други процеси. Кожата трябва да се поддържа в много добро състояние. Тя трябва да се мокри постоянно, за да има необходимата влажност, както през зимата, така и през лятото, но нашият екип това вече го прави 16 години и смея да кажа, че ние сме едни от много добрите професионалисти в грижата за слонове на Балканския полуостров".

Коментари

Задължително поле