Единственият полигон за обучение по пожарна и пътна безопасност действа в село Балван

Млади велосипедисти се сдобиха със свидетелства за майсторско правоуправление

Единствения по рода си у нас полигон за практически занимания по пътна и пожарна безопасност бе открит навръх Кръстовден във великотърновското село Балван. Той включва две площадки със специално оборудване, които са към Центъра за превенция и спорт в китното селище. В базата, която е снабдена с пътни знаци, маркировка, светофари, както и с приспособления за гасене на пожари и други спасителни операции, ще се обучават по график децата от всички населени места в община Велико Търново.

Теренът е на площ от над 1,5 декара. Изградена е и велоалея, дълга 150 метра. Полигонът е обособен изцяло с дарения, а на откриването присъстваха ръководството на Регионалната Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Велико Търново, областният управител проф.Любомира Попова, зам.-кметът на старата столица проф.Георги Камарашев, както икметове на селата от цялата община.

"Благодарение на това съоръжение, децата ще бъдат откъснати от компютрите и ще имат възможност да се обучават как да се пазят. В специално оборудваните зали на Центъра за превенция и спорт пък ще усвояват теоритични познания", заяви директорът на ОД на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

След демонстрации с велосипеди, момчета и момичета получиха от Полицай № 1 на областта свидетелства за майсторско правоуправление на колелета.

На площада на Балван бе изкарана и част от наличната техника на пожарната по случай 130-годишнината от откриването на първата в България пожарникарска служба. Професионалният празник на огнеборците бе почетен и с музейна експозиция "Търновската пожарна през вековете". Тя включва фотоси, екипировка и атрибути. По време на събитието бе разиграна спасителна операция с участието на пожарникари и доброволчески формирования по гасенето на пожар в къща и спасяването на пострадал обитател на постройката.

Коментари

Задължително поле