Един месец спирачка за цените след еврото

Един месец след влизане в еврозоната ще може да плащаме в магазините или само с евро, или само с левове.

След влизане в еврозоната връщат ресто само в една валута

Отлагат въвеждането на единната валута за по-късно през 2025 г.

Валутният курс остава 1,95583 лв. за 1 евро

В продължение на един месец след влизане на страната ни в еврозоната търговците няма да могат да увеличават цените на предлаганите от тях стоки или услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори. Това е записано в проекта на Закон за въвеждане на еврото, който предстои да бъде приет от Министерски съвет.

В проведеното обществено обсъждане по законопроекта редица представители на бизнеса искат това ограничение да отпадне, защото не е ясно какви са тези обективни икономически фактори и кой ще доказва наличието им. Но от Министерство на финансите отговарят, че контролните органи ще имат право на преценка дали цените са вдигнати необосновано, което в по-голяма степен защитава интересите на потребителите. Сигнали за необосновано вдигане на цените гражданите ще могат да подават в Комисията за защита на потребителите. Но това ограничение цените да не бъдат вдигани без причина ще важи само месец, като срокът ще започне да тече от датата на влизането ни в еврозоната. Търговците ще имат пълната свобода да вдигнат цените един-два дни преди влизане в еврозоната, както и след изтичане на едномесечният период, и за това няма да бъдат нито санкционирани, нито проверявани.

Въвеждането на еврото ще бъде отложено и вероятно няма да стане от 1 януари следващата година, а ще стане по-късно през 2025 г., става ясно от коментари от страна на Министерство на финансите по предложенията на граждани и бизнеса по Закона за въвеждане на еврото. “По отношение на датата на присъединяване към еврозоната следва да се отбележи, че се работи с целева дата 1 януари 2025 г., въпреки че е по-реалистично България да се присъедини към еврозоната по-късно през 2025 г.”, посочват от Министерство на финансите. Причината за това е, че още не сме изпълнили критерия за ниска инфлация. Отлагането на еврото ще бъде кошмар за счетоводителите, които ще трябва да правят отчет за финансова година, през първите месеци от която всичко е било в левове, а след това е станало в евро.

Един месец след влизането ни в еврозоната ще може да плащаме в магазините и с левове, и с евро. Но ще може да бъде плащано само с едната валута, а не едновременно и с левове и евро. Рестото също ще трябва да бъде само в една валута - или само в евро и центове, или само в левове и стотинки (ако търговецът няма достатъчно пари в брой в евро).

В Закона за въвеждане на еврото не е записан валутният курс, по който левовете ще бъдат сменяни с евро. Но ангажиментът на българските власти е страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксирания курс - 1,95583 лева за 1 евро, което е потвърдено както в Националния план за въвеждане на еврото, така и с решение на Народното събрание от октомври 2022 г., посочват от Министерство на финансите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика