Една година условна присъда за болногледачка, теглила пари от чужда карта

Болногледачка, теглила пари от чужди дебитни карти, получи осъдителна присъда след одобрено от съда споразумение с Окръжната прокуратура във Варна.

32-годишната Шурай Х. сключи споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, което днес е било одобрено от състав на Варненския окръжен съд, съобщиха от държавното обвинение. Младата жена, която работела като болногледачка в семейството на Фатме М., на която помагала за грижите за болния й син, се призна за виновна и се отказа от разглеждане на наказателното дело срещу нея по общия ред, като прие да изтърпи наказание 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

Подсъдимата започнала работа в дома на потърпевшата Фатме М. през пролетта на 2017 г. и работела там до август. Дебитните карти, по които Фатме и болният й син получавали инвалидна пенсия и социални помощи, стояли в торбичка в дома й заедно с ПИН-кодовете. На 16 август 2017 г. незабелязано от Фатме наетата болногледачка и помощничка Шурай взела торбичката с картите.

Още на следващия ден подсъдимата погасила част от задълженията си на посттерминално устройство. Платила с две трансакции и борчовете си към магазин. След това на банкомат проверила наличността в двете карти. На няколко пъти Шурай Х. успяла да изтегли от дебитните карти общо сумата от 745 лева. Сумата вече е възстановена на пострадалите, като подсъдимата изплатила дори и обезщетение на майката и сина.

Одобреното споразумение е окончателно и със сила на присъда.

Коментари

Задължително поле