Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Еднорък гние от 5 г в затвора за убийство без вина Полицията в Търново доказа с полиграф истинския извършител, прокуратурата отказа възобновяване на делото

40-годишен годишен еднорък мъж от село Куцина, община Полски Тръмбеш вече 5 години гние в затвора за убийство на свой съселянин като твърди, че не е виновен. След повторно разследване криминалисти от Велико Търново преди по-малко от три месеца установили истинския извършител на зверството. Окръжната прокуратура в старата столица обаче отказва да възобнови наказателното дело.

40-годишният Владимир Илиев вече 5 г лежи в затвора с присъда за убийство, но твърди, че не е истинския извършител.
40-годишният Владимир Илиев вече 5 г лежи в затвора с присъда за убийство, но твърди, че не е истинския извършител.

Владимир Илиев излежава тежкото наказание в затворническо общежитие „Атлант“ в Троян след като през 2013 г.ВКС потвърди присъдата, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Окръжният съд в старата столица преди това, след разпит на множество свидетели и изслушване на няколко експертизи, оневини изцяло инвалида и прие, че няма доказателства да е извършил зверското престъпление на 1 ноември 2010 г.

Според обвинението Илиев, който е с ампутирана ръка, пребил до смърт 54-годишния Йордан Йорданов заради дълг от 90 лв. Тялото на Йордан, известен като Даньо Лудия заради сприхавия си нрав, бе открито в локва кръв на улицата пред дома му. Версията на прокуратурата бе, че Владимир и жертвата се срещнали същата вечер, били пияни и се скарали за неуредения борч. В яростта си Владимир започнал да удря с все сила жертвата с твърд предмет с едната си ръка, докато го умъртвил.

На сутринта полицаи нахлули в къщата на Владимир, а той заявил, че дори не е знаел, че Йордан е мъртъв. Оръдието на убийството не било намерено, но сакатият мъж бе обвинен и изправен на съд. Преди това бе 100 дни в ареста. Тезата на обвинението се дължи на признание за скарване между двамата, а дълго чаканата ДНК експертиза на кръвта по дрехите на Владимир се оказа от кокошка. След оправдателната присъда на първа инстанция, прокуратурата протестира решението.

Въпреки че по процеса не са били представени нови доказателства, нито са разпитани други свидетели, Апелативният съд призна Илиев за виновен и го осъди на 12 г. затвор, както и да плати 240 000 лв. кръвнина на близките на убития.

Според адвокатите на Владимир и според неговите родители,в целия процес още от досъдебната фаза, е налице грубо погазване на правата му.

„Установено беше по безспорен начин, че първоначалните му самопризнания за „изтръгнати“, наведени от разследващите и буквално „записани„ в протокола за разпит, който не е четен от самия обвиняем. Същите тези „самопризнания“ не са скрепени чрез разпит пред съдия, което безспорно би потвърдило фактически изложеното от Илиев, ако беше вярно. Тогава не е ползван т.н. детектор на лъжата“, казва адвокат Лили Матева.

Затова защитниците сезираха Съда по правата на човека в Страсбург с настояване евромагистратите да допуснат до разглеждане жалбата на Илиев и ревизират цялото наказателно производство. Той пък непрестанно пишеше жалби от килията и настояваше за ново разследване.

В края на миналата година Владимир сезирал Криминална полиция при ОД на МВР- Велико Търново, която този път приела нещата присърце и решила да провери версията му. Той разказал съществени факти, останали необсъдени от прокуратурата и от съда, постановил осъдителната присъда. В Куцина се знае, че жената, с която Йорданов живеел -Мария Илиева, към момента на кървавото деяние е имала интимна връзка с местния заселник Райс Малкълм Шейн – факт, който и двамата са признали при разпита си наскоро. Само две седмици след смъртта на Йорданов, тя заживяла с Шейн на семейни начала в дома на убития и двамата дори имат две деца.

„Макар и осем години по-късно, след многократни опити на Владимир Илиев да насочи всички възможни органи на разследване към това, че той не е действителният извършител на престъплението, за което търпи несправедливо и незаконосъобразно наказание „лишаване от свобода“, ни стана известно, че такива действия са предприети“, заяви адвокат Лили Матева.

В началото на ноември 2018 г., криминалисти ОД на МВР взели с патрулен автомобил от Куцина Райс Малкълм Шейн и Мария Илиева.Двамата били разпитвани за убийството на Йордан Йорданов.

„Разпитите са проведени в присъствието на специалисти от Института по психология на МВР, с прилагането на т.нар. Полиграф, с оглед проверка достоверността на показанията им. Райс Малкълм Шейн е направил пълни самопризнания. Цели два пъти, в два различни дни е направил подробни обяснения кога, как и с чия помощ е извършил убийството на Йордан Йорданов. Самопризнанията му са потвърдени, с помощта на същия метод от Мария Илиева, която е и фактически съучастник на Шейн в подготовката, извършването на убийството и прикриването на следите“, заявява Лили Матева в официално искане чрез Окръжния съд Велико Търново до ВКС за възобновяване на наказателното производство.

Пред криминалистите Шейн разказал, че в злокобната вечер пристигнал с колата си от Велико Търново в Куцина, защото имал уговорка с Мария да се видят. Тогава Мария живеела с Йорданов, но имала интимни отношения с Шейн. Във въпросната вечер двамата се срещнали пред къщата на Йордан Йорданов и в същия момент го забелязали, че се прибира пиян. Мария се прибрала в дома си, а Шейн тръгнал към колата, но се спрял, за да наблюдава какво ще направи Йорданов. Пияният залитнал, паднал първо върху пейка пред портата , а след това се свлякъл на лявата си страна. После се размърдал. Мария се показала от къщата, но Шейн и казал да се прибира. След това отишъл до отсрещния двор, грабнал дървен кол и започнал да удря с него Йордан по главата и лицето като му нанесъл поне три удара. После се качил в колата си като взел кола и потеглил към Велико Търново като по пътя изхвърлил оръдието на убийството край село Самоводене. На другия ден полицаи го потърсили за разпит и тогава разбрал, че Йордан е умрял, но казал, че е бил в дома си във Велико Търново и не е излизал, защото бил болен.

Като се завърнали след разпитите в селото, Шейн и Мария Илиева споделили пред свои близки за разпитите и казали, че се страхуват, че ще влязат в затвора.

Разследващите пък изпратили до Окръжна прокуратура-Велико Търново докладна за извършените оперативни действия. С постановление от 27 декември 2018 г., окръжният прокурор Емил Денев отказва да направи искане до съда за възобновяване на наказателното дело.Според изтъкнатите мотиви е разпит на Шейн в прокуратурата, на който той твърди, че не е убил Йорданов, а е направил самопризнания под натиск в полицията, от които се отрича.

„Заради противоречия в показанията на Шейн дадени от него като свидетел по наказателното производство и след това при последната проверка, за изясняване на истината, са снети обяснения от лицето лично от мен като окръжен прокурор в сградата на Окръжна прокуратура в присъствието на лицензиран преводач и секретар“, пише в прокурорското постановление.

От него става ясно, че при разпита пред държавното обвинение, Шейн представил трета версия. Той заявил, че същата вечер наистина ходил до Куцина, за да се види с Мария. Видял пред къщата паднал на една страна пияния Йорданов все едно спял. После си тръгнал за Велико Търново, но забелязал непознат човек, който чакал такси, взел го в колата си и го откарал на посочения адрес. Шейн казал още, че при последното разследване с Полиграф казал, че е ударил Йорданов веднъж.

„Полицейският служител го попитал „а не е ли два-три“, тогава Райс казал, че го е ударил три пъти. На въпрос с какво е нанесъл ударите, Райс измислил, че с пръчка, която взел от съседния двор“, се казва още в постановлението на прокуратурата.

В него пише, че Райс направил тези самопризнания, защото човекът с Полиграфа му бил казал, че ако признае истината, ще получи „пробация“ или по-малка присъда.

„Моля от името на подзащитния си Владимир Илиев, да възобновите наказателното производство по НОХД №682/2012 г. по описа на Великотърновски окръжен съд, като върнете делото за ново разглеждане в стадия на съдебно следствие пред първа съдебна инстанция или в стадия на досъдебно произвозводство, с оглед събиране, проверка и оценка на сочените новооткрити и новоустановени доказателства, доказващи невиновността на осъдения“, настоява пред двете съдебни инстанции-Окръжен съд-Велико Търново и ВКС адвокат Матева.

Тя апелира да бъде изискана официална справка от Института по психология на МВР дали е оказано методическо съдействие на полицията чрез метода на психологическо изследване чрез „Полиграф“ за установяване достоверността на показанията на Шейн и Илиева. На кои дати е приложен метода, по чие искане, както и официален препис от протоколите от изследване. Според Матева именно тази официална информация би могла да докаже достоверността на показанията на Шейн и съпругата му Мария, които имат очевиден мотив за извършването на зверското убийство.

„Моля, всички действия да бъдат извършени незабавно, с оглед опасността от унищожаване на доказателства по НОХД№467/2012 година на ВТОС, с оглед срока предвиден в закона за унищожаване на делата“, заявява още адвокат Матева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Прокypopите да плащат обезщетението от момента на съмнението…

  2. Решили и го „сготвили“….така е във БГ…..доказвай, че нямаш сестра…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.