Екатерина Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жени в сферата на информационните технологии

България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в IT сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16%. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на работно посещение в Монреал, Канада, където участва в първата по рода си световна среща на жените външни министри.

Захариева посочи още, че политици като председателят на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени и хората са доволни от работата им, "въпреки че все още 55 на сто от съгражданите ни искат президентът да е мъж".

Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.

Според нея "когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло. Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарасне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно".

“Много сме горди от участието на България в Международната организация на франкофонията”, заяви канадският министър на туризма, официалните езици и франкофонията Мелани Жоли на среща с Екатерина Захариева.

“Веднага след падането на социалистическия строй България се присъедини към Франкофонията - през 1991 г. като асоцииран член, а от 1993 г. като пълноправен член. Това бе от значение за завръщането на страната ни към Европа, за присъединяването й към Европейския съюз (ЕС) - изтъкна Захариева. - Днес френският е четвърти по популярност сред учениците в България и през миналата учебна година са го изучавали 25 596 младежи, а 10 български университета са в мрежата на Франкофонията.”

Министър Жоли изтъкна, че очаква все повече български туристи в Канада, особено след като на 1 декември 2017 г. бяха отменени визовите ограничения за краткосрочно пребиваване за всички категории български граждани. Според официалната статистика на компетентните канадски власти към момента броят на имиграционните нарушения или нередовните молби за убежище на пътуващите до Канада български граждани след отпадането на всички визови ограничения е много малък и значително под критичните прагове на допустимост.

Министър Захариева поднови поканата към премиера на Канада Джъстин Трюдо да посети България и също изтъкна предимствата на страната ни като туристическа дестинация - трета по богатство на културното наследство в Европа, втора по брой на минералните извори, с възможности за зимен и летен туризъм.

Коментари

Задължително поле