Екатерина Захариева: Съветниците на президента да разяснят как се случват становищата в ЕС

Екатерина Захариева

България не можеше да има различна позиция за Венецуела. Това коментира вицепремиерът Екатерина Захариева пред журналисти в кулоарите на парламента по повод думите на държавния глава Румен Радев, , че външно министерство не търси мнението му по важни външнополитически теми, че страната ни е трябвало да се въздържи от подкрепа за европейската позиция по въпроса - в полза на Хуан Гуайдо.

„Не ми е приятно, че трябва да влизаме в реплика и дуплика с президента, още по-малко през вас. Не че не ви уважавам, а защото имаме общи отговорности по отношение на външната политика и на репутацията на България. Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение“, заяви Захариева.

Тя даде за пример реда в ООН:

„ООН е организация на обединените нации и по правилата генералният секретар не може да вземе една или друга позиция, когато държави в ООН имат различни. Неслучайно ООН е организацията, която посредничи във всички тежки конфликти. Изпраща специални представители на генералният секретар“, каза още вицепремиерът.

„Президентите и правителствата на държавите са нещо друго. Например редица президенти, не само правителство изразиха мнението си по този въпрос, включително и чешкият президент, който изпрати писмо и покани Гуайдо, а не може да бъде упрекван за силни връзки в САЩ“, допълни Захариева.

Коментари

Задължително поле