Еквадорското правителство и коренното население се споразумяха за край на протестите в страната

Еквадорското правителство и представители на туземните общности сключиха споразумение за слагане на край на социалната криза в Еквадор, предаде БTA.

Правителството се съгласи да отмени указа за спиране на субсидиите за горивата. Двете страни се споразумяха едновременно с отмяната на указа да бъдат преустановени и демонстрациите срещу правителството.

"Другари, споразумението е компромис от двете страни", каза Морено. Мобилизацията на коренните общности ще спре и Наредба 883 ще бъде отменена", посочи той.

Страните са се споразумени да работят заедно върху нов пакет от мерки, които ще намалят бюджетните разходи, повишат приходите и намали огромния бюджетен дефицит и публичен дълг.

Южноамериканският търговски блок Меркосур разкритикува безредиците и заяви, че масовите демонстрации са опит да се дестабилизира правителството на Ленин Морено.

"Подкрепяме усилията на еквадорското правителство да съхрани мира, обществения ред и демократичните институции, като използва инструментите, предоставени му от конституцията и законите. Осъждаме актовете на насилие и опитите да се дестабилизира Еквадор, държавните институции и еквадорската демокрация", заявиха членовете на Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай) в съвместно изявление с Перу, Колумбия и Чили.

Коментари

Задължително поле