Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в част по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Екипът на д-р Ангел Енчев спаси живота на 23-годишна жена

Пластичният хирург д-р Ангел Енчев и екипът на клиника „Симетрия“ към МБАЛ „Медлайн“-Пловдив предотвратиха фатален изход за 23-годишна жена, страдаща от генетичното заболяване малигнена хипертермия, което се проявява при използване на инхалационни анестетици.

„Жената в момента е в добро физическо състояние, но е сред малкото пациенти у нас, оцелели след животозастрашаващото състояние“, твърди д-р Ангел Енчев.

Пациентката постъпила за ринопластика (естетична корекция на носа) и уголемяване на гърди чрез поставяне на силиконови импланти. „При първата интервенция – ринопластиката, анестезиологът д-р Стефан Василев констатира ненормално ускоряване на сърдечната честота до 140 удара при норма 70-75, повишаване на телесната температура на 40 градуса и покачване нивото на въглероден диоксид (СО2). Според проявените симптоми е поставена коварната диагноза малигнена хипертермия“, разказва д-р Ангел Енчев. Той незабавно се консултира с шефа на Клиника по анестезиология и интензивна терапия (КАИЛ) в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив проф. Чавдар Стефанов. От МБАЛ „Медлайн“ веднага изпращат линейка, която да достави единствения лекарствен препарат, ефективен в този случай – дантролен. На 15-ата минута от поставяне на диагнозата започва вливането на медикамента. След като състоянието на пациентката е стабилизирано, тя е оставена под 12-часово наблюдение в МБАЛ „Медлайн“, а после е транспортирана в УМБАЛ „Св. Георги“. Денонощие по-късно жената диша самостоятелно и пита д-р Ангел Енчев защо не са й поставени импланти в гърдите. В отговор екипът на МБАЛ „Медлайн“ я насочва за консултация и генетични изследвания към д-р Ирене Цанова, директор на Лаборатория за изследване на малигнена хипертермия в Германия.

Със случая д-р Енчев и д-р Василев вече са запознали Българската Асоциация по пластична, реконсктруктивна и естетична хирургия и Дружеството на анестезиолозите в България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.