Експерти призовават за защита на дивата природа в Антарктида

Случаи на птичи грип в Антарктида накараха експертите по околна среда спешно да призоват да се вземат мерки за конкретни решения за защита на дивата природа там и за предотвратяване на масовата смърт на морските птици, предаде ДПА.

Специалистите са категорични, че пингвините и другите местни антарктически диви животни се нуждаят от по-голяма защита срещу последиците от изменението на климата и прекомерния риболов.

От средата на октомври Комисията за опазване на антарктическите живи морски ресурси (CCAMLR) обсъжда определянето на нови морски защитени зони на годишната си среща в австралийския град Хобарт.

"Крехката антарктическа екосистема вече страда от последиците от климатичната криза, масовия риболов на крил и нарастващия брой туристи", заяви Саша Мюлер-Кранер от природозащитната организация "Енвайрънментъл екшън Германия".

Клер Кристиан, изпълнителен директор на Коалицията за Антарктида и Южния океан (ASOC), заяви пред ДПА, че отдалеченият район на Антарктида и Южния океан има много крехки екосистеми.

Кристиан също така призова бързо да постигне съгласие за защитни мерки и добави, че всички, които работят в Антарктида - учени, хуманитарни работници, туристи и оператори на риболовни стопанства - трябва да направят всичко възможно, за да спрат разпространението на "ужасния вирус".

Досега Антарктида, Австралия и Океания се считаха за последните региони на Земята, пощадени от настоящата епидемия от птичи грип.

Тази седмица Британската антарктическа служба (BAS) обяви, че вирусът вече е открит при птици на остров Бърд в Южния океан, припомня ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука