Експерт: Втората вълна на COVID-19 в САЩ ще бъде през есента или зимата

Снимка: Архив

Бързото разпространение на коронавируса в южното полукълбо предполага, че е възможно той отново да премине през САЩ наесен и през зимата, като така може да се наложи и втора карантина в рамките на една година, заяви ръководителят на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) Робърт Редфилд.

Той предупреди, че САЩ може да има нужда от увеличение на капацитета си за откриване на болестта в следващите седмици, за да избегна нова здравна криза в края на годината, когато грипният сезон може да се съчетае с още една вълна на COVID-19. "Виждали сме доказателства, че той (коронавируса) може да премине през южното полукълбо, а виждате какво се случва сега в Бразилия", каза Редфилд. "И тогава когато епидемията приключи там предполагаме, че вирусът ще пристигне на север".

Предупреждението на ръководителят на ЦКПЗ идва въпреки твърденията на президента Доналд Тръмп, че страната се възстановява бързо. "Този прост респираторен патоген постави страната на колене и това не е ничия вина, това е реалността", каза Редфилд.

"Тази страна беше неподготвена от десетилетия". Попитан дали има гаранции, че подобна криза няма да се повтори през зимата, той отвърна, че такива няма на този етап: "Не мога да го гарантирам - подобни твърдения трябва да са подкрепени от статистиката. Това, което мога да кажа е, че използваме времето, което имаме, за да подготвим тази нация доколкото е възможно". 

Коментари

Задължително поле