Експерт за туристическите навици на българина: В петък не знаем къде ще сме в неделя, харчим много

Резервациите в СПА курортите около майските празници са на макс

Тридневните пакети са най-търсени

Около майските празници очакваме над 1 милион пътувания на българи в България и в чужбина. За да ни излезе изгодно резервацията за Великден, е добре да я направим месец по-рано. Това каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пo Bulgaria ON AIR.

"Ще има голямо движение на българи. Голяма част вече са избрали своите почивки, особено тези, които ще пътуват в чужбина по организирани пътувания - места няма. Резервациите по отношение на СПА курортите са на макс, по същия начин са и къщите за гости. Да не забравяме, че много от българите имат втори дом. Вече ги стягат за лятото", коментира Драганов.

Председателят на ИАОТ уточни, че хората са свикнали с тридневните пакети, които са и най-търсени.

"Този Великден ще ни излезе точно толкова, колкото пари имаме в джоба си. Наблюдаваме, че хората харчат много пари. Най-често се случва, че в петък например, не знаем къде ще сме в неделя. Това е манталитет", обобщи още Драганов.

Драганов коментира и приемането ни в Шенген от 1 април и как това ще се отрази на туристопотока. "Нито една авиокомпания не си е променила искането към своите клиенти два часа преди полет да бъдат на летището и не ги разделя на Шенгенски и нешенгенски. Австрийците нанесоха огромен имиджов удар по нашето самочувствие като без никаква причина ни отнеса сухопътния Шенген, който ни нанася огромни икономически щети", смята той.

София е сред най-предпочитаните дестинации за чужденците, които идват у нас, като дори изпреварва зимните ни курорти.

"Тези, които идват в София за първи път, са изненадани от това, че виждат чист, подреден град, с добре уреден транспорт. Не виждат блъсканицата, която е в Лондон, Париж, Берлин", анализира председателят на ИАОТ. Той отчете като успех, това, че Слънчев бряг се изкачва положително в класацията на най-добрите плажове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм