ЕК отрече слух за евентуална оставка на Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да подава оставка. Това заяви говорител на институцията в отговор на журналистически въпрос и определи изтеклата в медии информация е едностранна и извадена от контекста.

В края на миналата седмица няколко европейски медии съобщиха, че в тесен кръг Юнкер е заплашил да напусне преди края на мандата на ЕК през 2019 г., ако председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бъде принуден да се оттегли от своя пост, информира БТВ.

Шулц бе назначен начело на ЕП след изборите през 2014 г. с уговорката, че мандатът му ще бъде две и половина години (половината от мандата на ЕП). Този срок изтича, като остават възможностите Шулц да бъде преизбран до 2019 г. или да се върне в родната си Германия и да продължи с кариера там. Медиите отбелязват, че в последните 25 години той е работил в системата на европейските институции.

Допълва се, че макар Шулц да е социалист, а Юнкер да представлява ЕНП, двамата не си съперничат, а работят съгласувано. Ако начело на ЕП застане представител на ЕНП, както би било редно след замяната на Шулц, десните биха оглавили и трите основни институции на ЕС - включително ЕК и Европейския съвет.

Коментари

Задължително поле