ЕК предупреди Австрия да спазва квотите за разселване на мигранти

Снимка: Архив

Европейската комисия отправи предупреждение към Австрия да изпълнява квотите за разселването на мигранти, предаде Ройтерс.

„Държавите от ЕС не могат едностранно да решават да не изпълняват европейското законодателство”, заяви говорител на комисията, цитиран от Ройтерс. Той добави, че ако това бъде направено ще има последици.

„Срокът за изключение за Австрия изтече”, отбеляза още говорителят на комисията по повод отсрочката Австрия да не приема преселници.

Коментарът идва след съобщенията, че Виена възнамерява да се оттегли от изпълнението на квотите. Виена се задължи да приеме около 2000 преселници от Италия и Гърция, които да кандидатстват за бежански статут.

Междувременно Виена обяви, че ще поиска да се направи изключение за нея и да не приема повече кандидати за убежище, тъй като тя вече е приела справедлив дял по време на миграционната криза в Европа.

"Смятаме, че е необходимо да се направи изключение за Австрия на основание, че тя вече е изпълнила задълженията си. Ще го обсъдим с Европейската комисия", заяви пред репортери канцлерът Кристиан Керн след редовно правителствено заседание. "Ще изпратим писмо възможно най-скоро и после ще започнем обсъждания."

Това е нов удар по системата за разселване, която обхваща само част от пристигналите в ЕС мигранти и почти не се прилага поради съпротива от страни от Източна Европа, сред които Полша и Унгария, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа