Електрическата кола на годината е от Франция

Определиха най-добрите модели на ток

Новата 2020-а ще бъде годината на електрическите коли. Очаква се пазарът да „експлоадира“ с появата на все повече нови автомобили – изцяло на ток, Plug-in хибриди или пълни хибриди. За всеки вкус и за всякакъв тип нужди бързо ще се нароят модели с електрическо задвижване.

За да ориентира потребителите, един от водещите европейски онлайн портали за електрически транспорт Driving Electric определи най-добрите коли по отделни категории. В своеобразния конкурс за общ победител с титлата електрически автомобил на 2020 година е излъчен Renault ZOE.

 

Френският модел е номер едно и в категорията на малките градски автомобили. Той се предлага в две нива на мощност - 108 к.с. или 135 к.с. и с две нива на капацитета на батерията – 41 квтч или 52 квтч. С едно зареждане електромобилът изминава до 395 км по новия цикъл на измерване WLTP.

В останалите категории има „шарена“ палитра от победители. Най-добра средноразмерна електрическа кола е Kia Soul, за най-добра луксозна е Jaguar I-Pace. При употребяваните електромобили наградата е за Nissan Leaf.

В групата на Plug-in хибридните коли със зареждане от контакта „отличниците“ са следните – Mercedes A250e (малка), BMW 330e (средна), BMW X5 xDrive 45e (премиум) и Mitsubishi Outlander (употребявана). При пълните хибриди наградите взимат Toyota Corolla (средна), Lexus RX 450h (премиум) и Toyota Prius (употребявана).

За най-добра технология е отличена Honda-e, за най-добър електрифициран 7-местен автомобил – Volvo XC90 T8, за най-добър електрифициран лекотоварен автомобил – Ford Transit, а за най-добра електрическа спортна кола – Tesla Model 3.

Коментари

Задължително поле