Елена Йончева: Съжалявам, че не осъдих Московски

- Госпожо Йончева, заведохте ли вече дело срещу Бойко Борисов?

- Все още не съм. Обадиха ми се много адвокати от София и провинцията, които са готови да поемат случая.

- В понеделник стана ясно, че Борисов всъщност говори за 2 млн. лв., които не са дадени за ваши филми, а на Националната разузнавателна служба, „за да бъдат покрити едни безобразия във Франция“. Какво общо имате вие с тези безобразия?

- Сигурна съм, че нямам нищо общо с каквито и да било безобразия, още по-малко с Франция.

- През 2010 г. Борисов говори за въпросните 2 млн. лв., но отказва да обясни за какво точно се дават с мотив, че ако съобщи, „главният прокурор веднага ще ме пита защо издавам класифицирана информация“. Сега няма ли опасност тази класифицирана информация да стане публична?

- Борисов казва, че става въпрос за държавна тайна. Аз не знам каква е тя, но съм убедена, че Борисов спекулира. Ако страната ни действително е платила милиони на френската държава, и ако това е истина, би могло да се предположи, че парите са били или за откуп или за операция за освобождаване на български граждани.

- Има ли практика подобна информация да бъде огласявана?

- Няма държава, която да обявява, че плаща откуп за отвлечени свои граждани. Оповестяване на подобен факт би дало мотив за бъдещи отвличания на нейните граждани навсякъде по света. Нещо повече - Борисов говори за някакви милиони, дадени на Франция, и аз искам да го попитам има ли право да дава публично информация, която засяга държавната тайна на друга държава?

- Съжалявате ли, че не заведохте дело срещу друг представител на ГЕРБ - Ивайло Московски, за подобни обвинения през 2013 г.?

- Вече съжалявам. Тогава той обяви, че съм пътувала с Авиоотряд 28 до Сомалия и че държавата е платила милиони за нашия престой - на мен и оператора. След като стана ясно, че нито полетът до Сомалия, нито снимките са направени с финансовото, логистично или организационно съдействие на която и да било българска или чужда държавна институция, той ми се извини, каза, че е бил подведен.

- Кой го е подвел?

- Не пожела да ми каже. Питах го, но беше категоричен, че не може да каже.

- Възможно ли е и Борисов да се окаже подведен?

- Всичко е възможно, но този път съм твърдо решена да не се отказвам от съдебен процес.

Коментари

Задължително поле